Инфо

21. јануар 2010.21. јан 2010.
ТРИХИНЕЛОЗА У СИНОШЕВИЋУ

КОБНА КОБАСИЦА

На инфективном одељењу шабачке Опште болнице тренутно се налази шест пацијената из Синошевића заражених трихинелозом. Хоспитализовани имају средње тешку клиничку слику и нису животно угрожени
Епидемија је потекла из Синошевића, где је прављена кобасица у којој је доказано присуство трихинеле спиралис, наводи Бранислав Јанковић, начелник инфективног одељења шабачке Опште болнице. Заражено месо конзумирало је око 50 особа, њих шесторо је задржано на одељењу, док је кроз амбуланту прошло 36 болесника са лакшом клиничком сликом који су уз терапију послати на кућно лечење. Остали мештани Синошевића који су конзумирали сумњиве сухомеснате производе упозорени су, уколико примете било какве здравствене тегобе, хитно да се обрате најближој здравственој станици.
- Пацијенти задржани на болничком лечењу имају средње тешку клиничку слику. Сви имају високу температуру, болове у мишићима и друге симптоме који упућују на трихинелу. За сада нема компликација, али их пажљиво пратимо јер паразит зна да се насели у срчаном мишићу и изазове запаљење истог ““ каже др Бранислав Јанковић.
Заражену кобасицу мештани Синошевића су конзумирали приликом прославе Св. Николе, код домаћина који је у селу познат као мајстор за клање свиња. Он тврди да је месо коришћено у справљању кобасице било редовно прегледано и да је анализом доказана његова исправност. Међутим, претпоставља се да је у овом ручно прављеном сухомеснатом производу коришћена и друга врста меса, од дивљачи, која вероватно није била прегледана.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa