Инфо

9. мај 2013.9. мај 2013.
ОПРЕЗ У САОБРАЋАЈУ

ОПАСНОСТ НА ДВА ТОЧКА

Најчешћи прекршаји које праве возачи мотора су неношење заштитне опреме и прекорачења брзине. Бициклисти неретко под дејством алкохола и неосветљени
Лепо време измамило је на улице већи број бициклиста и мотоциклиста. Док они истичу своју угроженост од стране возача других возила, на њихов рачун иду критике да возе непажљиво и да се не придржавају саобраћајних прописа.
-Возачи мотоцикала се најчешће крећу путевима са првенством пролаза, али њихова брзина може да буде битан узрок саобраћајних незгода. Што је већа брзина веће су и последице. Чињеница је да су материјалне штете огромне, али повреде које настану том приликом су ужасне. Због тога је битно да се носе заштитне кациге, јер се у пракси показало да спашавају животе, упозорава Рајко Мићић, виши полицијски инспектор у саобраћајној полицијској испостави Шабац.
Кажне за возаче мотора су од 5.000 динара, па све до 100.000. Вожња без кациге, и за возача и за лице које се превози, се кажњава са 5.000 динара. Ако полиција примети мотоциклисту да вози без руку, казниће га са 20.000 динара, а ако брзину у насељеном месту прекорачи више од 70 километара казна је 100.000 динара.
-Моторима лако постижу брзине од 120 километара на час, и веће. Да бисмо то сузбили у наредном периоду укључићемо припаднике Управе саобраћајне полиције са цивилним моторима, каже Мићић.
Директор Мото клуба “Чивија“ Драган Антонић сматра да је најбитније да се пре било каквог укључивања у саобраћај мотор припреми, пре свега да се провере пнеуматици и систем за кочење. Додаје да је обавезно користити заштитну опрему, не само због прописа, него пре свега због сопствене безбедности. Наводи да је најбоље користити комплетну опрему: чизме, панталоне, јакну, рукавице и кацигу, која може баш доста да заштити возача.

Најновији број

21. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa