Инфо

16. мај 2013.16. мај 2013.
НОЋ МУЗЕЈА

ПОДСЕЋАЊЕМ НА ТРАДИЦИЈУ КОРАЧАМО У БУДУЋНОСТ

На конференцији за медије, прошлог понедељка, јавности презентован програм предстојеће Ноћи музеја. У суботу, од 18 часова до два часа ујутро, Шапчанима ће се разноврсним садржајем представити 13 установа културе и школа
Пре десет година у Србији је организована прва Ноћ музеја. У националној манифестацији, уприличеној са циљем да се кроз “креативне иницијативе афирмишу универзалне културне и уметничке вредности“, Шабац 18. маја учествује већ седму годину. У 13 установа културе и школа, осмишљен је забаван, креативан али и поучан програм, обједињен заједничким слоганом “Одличан провод у музејима“.
- У суботу, од 18 до два часа ујутро, врата за посетиоце ће отворити 13 установа културе и школа у Шапцу. То су Народни музеј, Библиотека шабачка, Културни центар, Међуопштински историјски архив, Удружење ликовних стваралаца Шапца, Апотека “Шабац“, КУД “Абрашевић“, Отворена галерија, Школа примењених уметности, Музичка школа “Михаило Вукдраговић“, Шабачка гимназија, Медицинска школа “Др Андра Јовановић“ и ОШ “Јанко Веселиновић“. Сви наведени учесници су припремили програме који би својом атрактивношћу требало да привуку што већи број наших суграђана, не само у Ноћи музеја, већ и осталих 364 дана у години ““ навела је испред организатора Кристина Арсеновић.
Народни музеј Шабац / Мода шешира
Дугогодишњи истраживачки рад етнолога шабачког Народног музеја Александре Рашевић резултирао је поставком посвећеном моди шешира у временском распону од краја 19. до прве половине 20. века. Како наводи ауторка , посетиоци ће у Ноћи музеја имати прилике да се упознају са модиским и шеширџијским занатом, историјатом настанка шешира, развојем њиховог облика кроз време, алатом за израду са акцентом на шабачке модискиње и шеширџије у наведеном периоду. У току трајања програма биће емитовани филмови на тему моде шешира из периода између два Светска рата, док ће посетиоци моћи да испробају различите моделе дамских и господских шешира.
- Тема која третира модијски и шеширџијски занат у Шапцу и претставља битан сегмент културне историје града, до сада није била обрађена. Било је изузетно тешко доћи до података, а посебно се искристалисао проблем набавке оригиналних шешира. Међутим, као што то обично бива, сасвим случајно смо успели да дођемо до једног броја сачуваних примерака, а након тога коцкице су се саме сложиле. Искрено се надам, да ће ова поставка оставити неког трага у нашем граду, а можда и инспирисати наше суграђанке да поново почну да носе квалитетне шешире ““ истакла је Александра Рашевић.
Библиотека шабачка / Даје се на знање
Како наводе у “храму културе“, обележавање 200 година од изласка првог броја “Новина сербских“, првих српских дневних новина, које је покренуо Димитрије Давидовић, одлична је прилика да се Шапчани упознају са старом српском периодиком коју поседује Библиотека шабачка и локалном дневном штампом, али кроз огласе.
- Ова изложба представља крајње интересантан приказ некадашње дневне штампе кроз огласе. Захваљујући огласним странама, можемо стећи увид у то шта су наши суграђани куповали, продавали, како су рекламирали своје продавнице, занате, уопште како су живели. Међу издвојеним за презентовање, има и оних духовитих, где рецимо наш суграђанин Петар Петровић обавештава грађанство да је купио нови модел форда, који ће сви заинтересовани моћи да виде сваког дана испред његовог дворишта од 10 до 12 часова, до оних трагичних огласа у којима родитељи траже своју несталу децу након Првог светског рата- најавила је Кристина Арсеновић, и додала да ће упоредо са наведеном поставком у сарадњи са графичким дизајнерима Иваном Солдић и Немањом Мањенчић бити организован и посебан сегмент под називом “Времеплов“, док ће наши најмлађи суграђани и ове године моћи да уживају у Библишином поноћном читалишту, а Шапчани који још увек нису моћи ће да се учлане у градску Библиотеку са попустом или купе неку од антикварних публикација.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa