Инфо

16. мај 2013.16. мај 2013.
КАПИТАЛНИ ИЗДАВАЧКИ ПОДУХВАТ ИК ГЛАС ЦРКВЕ

СВЕТИ ВЛАДИКА ОПЕТ МЕЂУ НАМА

Поводом 1.700 година слободе хришћанства и 10-огодишњице канонизације Светог владике Николаја Велимировића, Епархија шабачка је недавно објавила Сабрана дела владике Николаја у 13 томова, на 10.500 страна и прву монографију о овом Светитељу.
- Ово је највећи подухват у историји СПЦ, која је обележена управо значајним издањима и књигама, од Мирослављевог јеванђеља до најновијих споменица и издања Патријаршије. Овде је све оно што представља духовно и књижевно сваралаштво владике Николаја, изузимајући његове белешке, концепте и идеје, из којих је црпео и користио материјал. Ово су целовита, заокружена дела, нуклеус његовог стваралаштва и духовно благо српског народа. Од када објављујемо књиге, није било већег интересовања, што и није чудо, с обзиром да је познато да је владика Николај омиљени српски писац, посебно у верујућим слојевима, рекао је Љубомир Ранковић, уредник ИК Глас Цркве и аутор монографије.
Монографија „Свети Владика Николај, живот и дело“ је прва, озбиљна студија о овом светитељу, са обиљем илустрација. „Његова биографија није сладуњава и идилична прича, попут живота светаца описаних у књизи Старе српске биографије и у Житијама светих, Владичиним животом је управљала моћна рука Божјег промисла.“ Занимљиво је да он није желео да иде у школу, а кад га је отац одвео да се упише, „осећао сам се као нека врста таоца за Велимировиће“, касније је говорио. По завршетку Гимназије, желео је да упише Војну Академију и постане официр, али је одбијен и немајући куд, уписао је Богословију.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa