Инфо

16. мај 2013.16. мај 2013.
150 ГОДИНА ХУМАНИТАРНЕ АКЦИЈЕ

РОЂЕНДАН ЦРВЕНОГ КРСТА

Идеје Анри Динана, представљене у његовој књизи „Сећање на Солферино“ 1863. године, преточене су у стварност оснивањем Међународног Комитета Црвеног Крста и успостављањем националних друштава
У овој години, прослављамо 150 година од оснивања Црвеног крста, на глобалном и локалном нивоу и подсећамо се на значај хуманости у овом свету који се брзо мења.
Црвени крст Шабац, обележио је свој рођендан низом активности од 8. до 15. маја. У ОШ “Николај Велимировић“, реализована је промоција хуманих вредности, под слоганом За доброту, сваки дан је добар, а у просторијама Црвеног крста, прошлог петка, одржан је пријем победника конкурса „Крв живот значи“.
- Постоје програми у којима будимо хуманост, пре свега, код најмлађих. На тај начин, крв ће чекати пацијента, а не обрнуто. Ова манифестација има за циљ да се млади изразе на креативан начин, кроз литерарно и ликовно стваралаштво, а у одабиру радова, руководили смо се препознавањем важности давања крви, рекла је Снежана Петровић, стручна сарадница Црвеног крста Шабац.
Награђени су ликовни радови Јане Мићић, Ане Мартиновић, Селене Матић (у оквиру конкурса у основним школама), Филипа Ткалца из школе Примењених уметности и Немање Божића из Техничке школе. Када је у питању литерарно изражавање, награде су припале Марини Ерић, Емини Милић и Татјани Пујиз.
У недељи Црвеног крста, млади волонтери обилазе дугогодишње активисте. Овај пут, посетили су Дару Рајчић, учитељицу у пензији. Давне 1945 године, она је започела свој хуманитарни рад прикупљањем чланарине, која је тада била један динар. Свих ових година, учитељица из Прњавора није престајала активно да се бави хуманошћу и несебично себе да даје, што и данас ради.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa