Инфо

23. мај 2013.23. мај 2013.
ПОШТОВАЊЕ ЉУДСКИХ ПРАВА

ЖИВОТ СА ХИВОМ

У недељу, 19. маја, обележен је Светски дан сећања на преминуле од АИДС (сиде). Кампања, која има за циљ подизање свести у вези са овом болешћу, организована и у Шапцу
У мају 1983. године, неколико особа подстакнутих страхом, болом, губитком вољених и сопственом изолованошћу, прошетало је улицама Сан Франциска, носећи паролу “Боримо се за сопствене животе“. Тог дана се, овој групици, прикључило још 10.000 људи, који су посредно или непосредно, били суочени са овом тешком болешћу.
Овогодишња, тридесета кампања на глобалном нивоу, обележена је у 115 земаља разним манифестацијама које имају за циљ промовисање солидарности и поштовање људских права. Данас, када у свету више од 33 милиона особа живи са ХИВ инфекцијом, изузетно је значајно да се успостави дијалог у заједници, на локалном и националном нивоу, о начинима превенције инфекције, лечењу, нези и пружању подршке особама које живе са овом болешћу.
Предрасуда и дискриминација оболелих особа прожимају све структуре друштва и представљају главну сметњу у спровођењу превентивних активности, што доводи до тога да се мали број особа одлучују за тестирање на ХИВ.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa