Инфо

28. јануар 2010.28. јан 2010.
СИНГАПУР (3)

АЛИБАБА И МАЛА ИНДИЈА

СА ПУТА ПО АЗИЈИ
За разлику од Кинеске - у Арапској четврти је остало све недирнуто; од Султанове џамије до старих кућа са високо подигнутим капијама које љубоморно чувају приватност својих станара. Највећи број мењачница налази се баш у овом крају.
“Дојч марк ““ капут! Америкен долар гуд!“, изговара нам нехајно бркати “Алибаба“ обучен у дугачку галабију.
А највише шарма и атмосфере правог Истока поседује четврт коју називају - Литл Индија.
Кад обиђете храм Сри Мариаман, (који представља жесток контраст кинеском окружењу) ““ и уђете у Серангон Роуд - истог часа ће вас дочекати опојни и егзотични мириси. Испред минијатурних радњи су гомилице наслаганог лишћа бетела, џакови жутог, шафрана, на “тоне“ карија у смеђем праху, ружичасте бресквине гранчице за печење “тандури-чикен“ ““ ту су свилене мараме и светлуцави сари, мајушни Хинду храм, омиљени породични бог Ганеш са слоновским телом, насмејане продавачице са туфном на челу и ““ Мустафа, власник истоимене сингапурске радње. Кажу, толико је познат да је довољно - ако било ком таксисти у било ком делу града - изговорите његово име без проблема ће вас одвести право у Литл Индију.
“У ту радњу никад не бих завирила“, негодујући каже госпођа Марија.
“А ја, ни једном нисам пропустио да је посетим!“, опонира господин јој г-дин Мићић и додаје: “Мустафа је јединствен! Има све - од индијског орашчића до резбареног намештаја. Погађања нема, цене су фиксне, роба квалитетна и шта бих пожелео више?!“

Пред Нову годину

Излазак увече у строги центар Сингапура је изузетан доживљај.
Улице и булевари око најпознатије Орчард Роуд, “пламте“ од блиставих светиљки, чак и крошње столетних стабала дрвореда - преливају се у свим дугиним бојама. Са полеглих грана спуштају се дугачки сребрни звончићи и на сваки дрхтај поветарца затрепере чаробним звуцима. Испред ексклузивног хотела “Мериен“ стоје два ливрејисана портира, на себи имају тамна одела “посута“ флуоресцентним пахуљицама. И поред тропске климе Сингапурци су изглед свог града подредили западњацима и од њега направили праву “зимску идилу“.
На сваком кораку су раскошно окићене јелке, у бљештавим излозима - поред лепеза, ваза, и кимона од свиле, смеши се доброћудно лице Деда Мраза. Хол хотела “Мандарин“ украшавају праве саонице упрегнуте белим ирвасима“¦
Ужурбани продавци велелепних робних кућа, ти љупки, косооки, увек насмешени будисти обучени у плаве униформе на глави носе ““ црвено беле капице са кићанком! Плочницима круже рикша-бицикли окићени јеловим гранчицама. Све за туризам ““ јер на хиљаде хришћана из безброј земаља Европе, Америке, и других страна света, “грунуло“ је у Сингапур да на +30Ц. дочека Нову годину! Домаћини су их, заиста, спремно дочекали.
У јутро пуно влаге пролазимо дуж сингапурске реке и обилазимо знаменитости града. Музеј навигације, Општину, Врховни суд, белу готску катедралу, и “Кинески штапић“ ““ споменик посвећен сингапурским жртвама у Другом светском рату.
(наставиће се)

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa