Инфо

6. јун 2013.6. јун 2013.
СА ПУТА ПО МАЛОЈ АЗИЈИ

ШОПИНГОВАЛА ЧАК И КЛЕОПАТРА

Са десне стране Курета улице, на мермерном прочељу палате, уклесан је знак са змијом ““ препознатљив путоказ који говори да је у питању ““ лекар или болница.
Зашто је змија у знаку, рећи ће легенда.
Један од племића био је много болестан. Када је дошао код лекара сместили су га у једну одају, прегледали и пошто нису били сигурни у дијагнозу одредили су му лечење - драстичном дијетом! Болеснику није било боље ““ напротив, почео је да губи у тежини и сваким даном изгледао све лошије. Лекари су закључили да је богати племић безнадежан случај ““ и једном речју - отписали га! Но, људи из околине приметили су да је у болесникову собу свакодневно долазила једна змија која би попила млеко из његову посуде, а потом у ту исту посуду испуштала отров.
Јадни племић је ожеднео, тражио је воду и пошто је није добио, последњим делићем снаге принео је посуду устима и прогутао њен садржај. Када им је речено шта се десило лекари су одмахнули руком и рекли да га у сваком случају чека смрт.
Али ““ преварили су се. Болеснику је било боље. Повратила му се снага, добио је боју и апетит. Лекари су закључили да се опоравио и да му је у томе помогао - змијски отров. Од тада датира добропознати знак пехара са змијом!

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa