Инфо

6. јун 2013.6. јун 2013.
БОРБА ПРОТИВ ДРОГЕ

СВИ СМО ОДГОВОРНИ

Република Србија, у сарадњи са немачко-чешким конзорцијумом, спроводи Твининг пројекат „Имплементација стратегије за борбу против дрога“. Циљ овог пројекта је смањење понуде и потражње, као и рад на превенцији злоупотребе психоактивних супстанци
У сали Завода за јавно здравље у Шапцу, прошле среде, Институт за јавно здравље „Др Милан Јовановић Батут“, организовао је конференцију на којој су учествовали др Биљана Килибарда, др Роман Габрхелик, др Маркус Мартинс, прим. др Милијана Поповић, др Борис Јовановић и прим. др Нада Ђурић.
- Твининг пројекат је инструмент Европске Уније, који представља административно партнерство између земаља чланица и корисница, односно, будућих чланица ЕУ. С обзиром да се фокусирамо на две главне компоненте, а то су смањење понуде и потражње дрога, пројекат се обавља у сарадњи Министарства унутрашњих послова Републике Србије и Министарством здравља, односно Института за јавно здравље и осталих партнера. Овај састанак је акцентован на превентивним активностима, а када је реч о коришћењу дроге, није без значаја податак да је наших 16-огодишњака, који су пробали илегалну дрогу, мањи проценат него њихових вршњака из других земаља ЕУ, рекла је др Биљана Килибарда, начелница центра за промоцију здравља из Института за јавно здравље.
Твининг пројекат функционише као административно партнерство између чланица ЕУ и земаља које су кандидати. Наша земља се обратила ЕУ и као одговор добила нацрт овог пројекта у који се укључило 18 земаља, или, шест конзорцијума. Србија се одлучила за партнерство са Немачком и Чешком.
- Постоји и друга страна медаље, твининг не подразумева финансије, он не плаћа ништа српској администрацији, оно што нуди јесте стручност, рекао је др Маркус Мартинс, стални саветник, делегиран од Федералног Министарства здравља Немачке, који ће остати у Србији 18 месеци, колико је предвиђено да траје овај пројекат. „Што се тиче проблема који се дешавају у Србији, не налазим ништа специфично, нешто што не постоји и у другим земљама, осим Балканске руте, која представља главни пут шверца дроге“, додао је Мартинс.
- Постоје разлике између земаља које су чланице ЕУ. Овде сам се срео са високо мотивисаним стручњацима, професионалцима и проблемима који су исти као и у Чешкој Републици, а то је, пре свега, недостатак финансијских средстава. Требало би повећати новчана улагања у превенцију, јер је без тога немогуће радити, био је прецизан др Габрхелик, психијатар из Прага.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa