Инфо

28. јануар 2010.28. јан 2010.
ЛЕГАЛИЗАЦИЈА ПО НОВОМ ЗАКОНУ У ОПШТИНИ БОГАТИЋ

ПРЕКО 70 ЗАХТЕВА

Рок за подношење захтева према новом Закону о планирању и изградњи истиче 11. марта ове године. Доста нејасноћа, отежава примену
За легализацију бесправно саграђених објеката у општини Богатић влада велико интересовање. О томе јасно сведочи и број до сада поднетих захтева, Одсеку за грађевинско земљиште Скупштине општине Богатић.
- До почетка ове седмице примили смо 71 захтев за легализацију сходно новом Закону о планирању и изградњи усвојеном крајем прошле године. Према нашим сазнањима то је убедљиво највише у односу на општине у окружењу, а странке и даље долазе и предају захтеве. Верујем да ће их бити и знатно више јер смо тек на половини рока предвиђеног, као могућег за подношење захтева, каже Славко Владимировић, начелник ове службе. У свему томе знатно му помажу сарадници али постоје и бројне нејасноће за примену Занона, које се уклањају додатним прописима.
Броју од 71, треба додати и оне захтеве за легализацију поднете 2003. и 2006. године, а још не завршене. Власницима ће поводом тога бити достављена обавештења. И те поступке треба што пре довести до краја.
О новом Закону претходно су се позитивно изјаснили чланови Већа и одборници Скупштине општине Богатић на одвојеним седницама. Образлажући његов значај, Владимировић је тада изјавио да су основни циљеви легализације свеобухватност, ниска цена, брзина и ефикасност спровођења. А већ на старту су се појавили одређени проблеми, које надлежни отклањају доношењем одговарајућих подзаконских аката. У пракси постоје и велике разлике код примене у градским и сеоским срединама.
- Код нас је карактеристично да су накнаде неупоредиво ниже у односу на суседне, а посебно градске општине. То не представља никакав проблем. Примера ради накнада за уређење грађевинског земљишта у петој зони Београда износи око 4.500,00 динара, а у Богатићу у првој зони свега 9,9 динара, каже Драган Јосиповић стручни сарадник у овом општинском одељењу у Богатићу.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa