Инфо

11. јул 2013.11. јул 2013.
ЕКСКЛУЗИВНО ЗА „ГЛАС ПОДРИЊА“ (2)

ТРИНИТИ КОЛЕЏ

ИСТОРИЈА. Становници Ирске су Келти који су више векова били под еглеском доминацији. Први пут су се масовно побунили тек 1916. када је побуна угушена. Године 1921. су постали доминион (делимична независност), а 1937 ““ је установљен први устав. Најзначајни човек који се за то борио и изборио, је ирски национални херој, Данијел О Конел. Потицао је из имућне породице и школован у иностранству. Био је противник насиља (а пошто је био католик добијао је помоћ из Рима).
Основни принцип, Данијела О Конела било је ““ ненасиље. Али, тај мирољубиви човек је био изазван на двобој који у то време никако није могао да избегне (непријатељ га је и позвао да би га убио рачунајући да се О Конел неће бранити). Конел је победио; због тога што је био приморан да убије ““ Конел је до краја живота на десној руци носио ““ црну рукавицу .
Године1929. у енглеском Парламенту се изборио за слободу Ираца и избор вере. Стога не чуди што главна улица, и већег и мањег града, носи његово име. Па тако, и најшира и најдужа улица у Даблину је О Конел. У централном делу ове улице је симбол Даблина ““ копље. Високо 120 метара парајући облаке доминира градом. „Копље“ представља знак економског просперитета Ирске, “™90-их година.
Новија историја: Увек су били присталице ЕУ Своју валуту су заменили ““ евром. За време Другог светског рата прогласили су неутралност које се држе и данас. Увек су тежили и теже за уједињењем са севером своје земље ““ тако се створила се ИРА (тренутно мирује)
Ирска је подељена на 32 области ““ 6 се налази на северу Ирске.
СТАРА ЧЕТВРТ ““ започиње од Мерион сквера; све куће су у џорџијанском стилу ““ који је препознатљив по фасадама од црвене опеке, и са балконима од кованог гвожђа. Балкони нису избачени већ су у равни фасада. Изнад улаза старинских зграда су драгоцене латерне (засвођен и осветљен део који је у то доба био врло значајан пошто није било уличног светла. Међу овим кућа законом заштићена је и кућа Оскара Вајлда, чија фигура се налази у парку преко пута. Интересантно је да су станари кућа на Мерион скверу имали кључеве тог парка и појединачно га користили као своје двориште.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa