Инфо

11. јул 2013.11. јул 2013.
ДРАГАН ФИЛИПОВИЋ

„СНОВИ И КОРЕНИ“ ПО ДРУГИ ПУТ

Недавно је из штампе изашло друго допуњено издање монографије о успешним Шапчанима и Подринцима на тлу Северноамеричког континента у издању „Гласа Подриња“, а под покровитељством града Шапца
Снови се остварују уколико имамо храбрости да им истински тежимо. Управо о сновима и тежњи да се остваре у животу, борби у којој знање и упорност бацају свет под ноге, проворио је Драган Филиповић, књижевник и новинар. Шапчанин о Шапчанима на двеста четрдесет страна својих и њихових „Снова и корена“ исписује топле, људске приче о припадању, истрајности, упорности, љубави, раду, радости.
Од дванаест нових прича, осам је посвећено људима чији су корени дубоки и нераскидиви, а мисли окренуте ка свом родном завичају. Тако аутор ни овога пута не заборавља Мила Николића, једног од дванаест добитника Специјалне медаље за хуманост „Вечерњих новости“ која му је почетком године додељена у Београду на свечаности одржаној поводом педесетогодишњице акције „Племенити подвиг године“. Али није награда у центру пажње већ дар у вредности од 2.000 долара који је овај рођени Шапчанин заједно са Игором Рашулом, председником, и Младеном Матијашевићем, генералним секретаром београдске Хуманитарне организације „Срби за Србе“ донео Илији Мијатовићу, пољопривреднику и оцу десеторо деце из Мачванског Метковића. Једна од оних који су за свој научни рад и хуманост добили заслужену награду је и Јасмина Вујић. Декану катедре за нуклеарни инжињеринг Универзитета Беркли у Америци, поводом Светог Стефана, крсне славе и Дана Републике Српске, председник Милорад Додик доделио је Орден заставе Републике Српске са златним венцем. Потресна животна прича Драгољуба Драгана Ђурковића, рођеног Дубљанина и шабачког ђака и гимназијалца, родољуба и националисте, сведочи о упорности, али и несебичном залагању за истину о српском народу и разбијању стереотипа америчких средстава информисања о Србима као „лошим момцима“ у време распада СФРЈ. И Милош Шупица, добитник највиших признања за доброчинство и хуманост Републике Српске и СРЈ, несебично је пружао помоћ „која је често прелазила границе људске моћи, рањеним и унесрећеним Србима од 1991. године“.
Оно што је помало и куриозитет целе ове приче о нашим људима, и што се издваја само по пореклу, али не и љубави према српском роду, је случај америчког Индијанца Мајкла Пауела из племена Чивава у Минесоти. Као један од власника компаније „Ривер оф Интернатионал Инц“ седамдесет одсто зараде од узгоја и прераде рибе издвајао је за довршетак радова на Храму Светог Саве на Врачару у Београду деведесетих година прошлог века.
Не заборавља аутор, као ни људи о којима је писао, на стубове своје православне вере и Српску православну цркву чији су храмови подизани и у расејању на америчком тлу. Нова Грачаница, велики манастирски комплекс недалео од Чикага, са језерима, ливадама и шумама на неколико стотина хектара, оставља без даха лепотом и духовношћу.
И Горан Топаловић, магистар електротехнике и софтвер инжињер за телекомуникације у Њу Џерсију, Наташа Павловић, глумица, писац, филмски сценариста из Лос Анђелеса, Влатко Јовановић, породица Ђурковић, Драган Милошевић Шналица и многи други сведоче о једном времену. Времену снова али и нераскидивих корена.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa