Инфо

11. јул 2013.11. јул 2013.
СУДБИНА ИЛИ ЗАНИМАЊЕ

ЖИВОТ НА УЛИЦИ

Сваке године током лета на шабачким улицама број малолетних просјака се повећава. Ингеренције надлежних служби по питању помоћи овој деци су ограничене, због компликованих законских процедура и тешког доказивања да иза просјачења стоје организоване групе.
Међу добро познатим лицима у пешачкој зони у Шапцу сваке године се могу видети нова, претежно малолетних просјака, који долазе из других градова. Просјачење представља облик злоупотребе малолетних особа, те у пријављеним случајевима реагује Центар за социјални рад.
- Када добије пријаву полиције да су затекли дете на улици које проси, Центар за социјални рад обавља разговор са родитељима, као и са дететом, под условом да је дете старије и да је са њим могуће разговарати. Потом процењујемо целокупну ситуацију у породици, те доносимо одлуку о евентуалном издвајању детета из примарне породице. Малолетник може бити смештен у хранитељску породицу, или остати у својој примарној породици, при чему наша институција прати касније понашање, како детета, тако и родитеља, каже Оливера Васић из шабачког Центар за социјални рад.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa