Инфо

1. август 2013.1. авг 2013.
ИНТЕРВЈУ СА ДР ДРАГАНОМ ШОБИЋЕМ

ХИРУРГ ПО РОЂЕЊУ

Број оболелих од малигних болести у свету и код нас је у све већем порасту, посебно када су у питању обољења главе и врата, што је домен максилофацијалне хирургије. То је био повод за разговор са др Драганом Шобићем, оснивачем одељења за МФХ у Шапцу
У факторе ризика појаве карцинома првенствено спадају алкохол и дуван, посебно ако су удружени. Шта још?
-У односу на негдашња времена, када су оболевали људи старији од шездесет година, сада је све више младих, из генерације шездесетих и седамдесетих година. Дакле, начин живота, лоше навике, као што је, поред дувана и алкохола, конзумирање дрога и погрешан начин исхране, доводе до појаве ове болести. Званичан је податак да свако од нас годишње поједе преко три килограма пестицида и разних отрова преко воћа и поврћа. Поред тога, дужина живота и мењање генетике утичу на појаву карцинома. Просечни животни век се продужио. Постоји теорија да и вируси, који су све више у порасту, проузрокују промену у ћелијама. Један од фактора ризика је и сунце, које доводи до промене младежа на кожи, меланома. Сунце има кумулативно дејство, што значи да оставља запис на кожи од првог излагања, не брише се, него таложи. Познато је да је зрачење данас јаче него што је било раније због озонског омотача.
Да ли је соларијум мање штетан од сунца?
-Кажу да је соларијум мање шкодљив по здравље, уколико се исправно користи, међутим, требало би да сачекамо бар једно 50 година да бисмо били сигурни у то. Соларијум је релативно скоро у употреби, а није згорег напоменути да је у западним земљама деци испод 15 година забрањено да га користе.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa