Инфо

8. август 2013.8. авг 2013.
ТРАДИЦИОНАЛНО ОКУПЉАЊЕ У МАЧВИ

ХАЈДУЧКЕ БУСИЈЕ

Манифестација која датира од 1966. године, одржана је протеклог викенда
Поштујући стару изреку, да оно што је добро не треба мењати, Мачвани су, и ове године, презентовали основну идеју Хајдучке вечери ““ приказати дах прошлости свог краја који данас обитава једино у књижевним делима Јанка Веселиновића. У име организатора, Општине Богатић, Културно образовног центра, Туристичке организације Општине Богатић и неколико покровитеља, Дарко Машић, директор Туристичке организације, изразио је задовољство успехом протекле манифестације. Хајдучко окупљање у коме учествује све већи број посетилаца, уз приказ заборављених обичаја, претендује да постане догађај од културно- историјске важности на нивоу државе. Наравно, уз срећу да надлежни покажу интересовање за овакав начин чувања националне историје.
Путевима устаничких бусија, у Црну Бару, на обалу Дрине, кренули су у фијакерима својих прадедова, мачвански сватови. Са хиподрома у Богатићу, повео их је барјактар, а свадбена церемонија, уз старе обичаје, настављена је у Етно парку у Совљаку.
У међувремену, са Алановића навоза у Мачванском Прњавору, кренула је трећа Хајдучка регата. Стартовало је 62 чамца, што је знатно повећање у односу на број учесника од прошле године. Пловећи Дрином до Црне Баре, учесници регате су направили паузу у Бадовинцима, где им се придружило још неколико чамаца. Искусни наводе да је у регати учествовало око пет стотина заљубљеника у Дрину.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa