Инфо

8. август 2013.8. авг 2013.
НОВИ ЗАКОН О ПРЕКРШАЈИМА

ЗА ЕФИКАСНИЈЕ СУДОВЕ

Скупштина недавно усвојила нови Закон о прекршајима. Најважније новине увођење прекршајног налога и регистра неплаћених новчаних казни. Измене би требале знатно да повећају ефикасност судова
Претходна Влада формирала је радну групу за измену Закона о прекршајима, а ова Влада је прихватила да се настави рад на томе. Први пут је доста прекршајних судија учествовало у доношењу Закона. Људи из струке, који боље знају где су проблеми у радовима судова, него неко ко није из праксе, били су укључени у израду. Нови Закон је требао да ступи на снагу 1. јануара, па у априлу, и сада је напокон усвојен. Његова примена почеће 1. марта 2014. године, објашњава детаље око самог доношења закона председник Прекршајног суда у Шапцу Влада Ковановић.
Према његовим речима рок од седам месеци до примене остављен је да би се други закони, као што је на пример Закон о саобраћају, прилагодили овоме. Бројне су новине донете, а Ковановић сматра да су најбитније увођење прекршајног налога и регистра неплаћених новчаних казни. Наводи да је прекршајни налог већ уведен у земљама региона, где се показао веома добро.
-За блаже прекршаје за које су прописане фиксне казне моћи ће да се, осам дана од пријема налога, плати само половина износа, и нема покретања поступка ни трошкова по том основу. Ако лице не сматра да је начинило прекршај, у том року може да покрене судски поступак. Ипак, докаже ли се да је прекршај начињен плаћа и износ казне и судске трошкове. Ако се у року од осам дана не плати ни казна и не покрене судски поступак орган управе доставља предмет Прекршајном суду у поступак извршења. Тада неће бити поступка доказивања, а уз пун износ казне ће се платити и трошкови извршења, објашњава Ковановић.
Ово би требало да доведе до растерећења судова, али и органа управе. Поред мањег броја предмета, дошло би и до смањења трошкови судова.
Нови Закон уводи и регистар неплаћених новчаних казни. Свако лице које направи прекршај на територији Републике Србије, и не плати га, биће у јединственом компјутерском систему. Сваки прекршајни суд у Србији имаће увид у њега. Ко не плати своје казне неће моћи на државним шалтерима да добије разне дозволе и уверења.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa