Инфо

8. август 2013.8. авг 2013.
НОВИ ЗАКОН УСПОРИО РАДОВЕ

ПРИОРИТЕТ ВЕЋ УГОВОРЕНИ ПОСЛОВИ

Уместо вишемесечног плаћања уговорених обавеза на рате, јавна предузећа која се баве инфраструктурним инвестицијама применом новог Закона о ограниченим роковима плаћања сада морају да исплате извођаче у року од 45 дана, што је у пракси тешко изводљиво.
За разлику од прошлог лета, када су истовремено реконструисане улице Вука Караџића, Владе Јовановића и Кајмакчаланска, ове године ситуација је другачија. Рестриктивни рокови, уведени новим Законом о ограниченим роковима плаћања, отежавају уговарање и реализацију послова Јавном предузећу за управљање грађевинским земљиштем. Ова установа, уместо вишегодишње праксе исплате за извршене радове на рате, вишемилионске износе извођачима мора да плати у року од 45 дана.
- С обзиром да се највећи део инвестиционих активности града обавља преко нашег предузећа, ограничени рокови плаћања за нас, најблаже речено, делују неповољно. Ми смо пре доношења новог закона са извођачима склапали уговоре о исплати потраживања на три месеца, ако су у питању мање инвестиције, до 12 месеци уколико су у питању веће инвестиционе вредности. Тај модел је веома добро функционисао и омогућио нам да прошле године паралелно реконструишемо неколико најзначајнијих градских улица у исто време. Тада смо све радове окончали на време и измирили све обавезе према извођачима у уговореним роковима. Ступањем на снагу Закона о ограниченим роковима плаћања дошли смо у неповољну ситуацију, јер морамо да уговарамо инвестицију по инвестицију. То ће у великој мери утицати на степен реализације нашег програма уређења града, каже Валентина Ловрин-Јевтић, директорка Јавног предузећа за управљање грађевинским земљиштем

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa