Инфо

15. август 2013.15. авг 2013.
ЗАНИМАЊЕ - ПЧЕЛАР

ПЧЕЛАРЕЊЕ ЗА ДУГОВЕЧНОСТ

Најстарији пчелар и возач, младић у деведесетој, Мирослав Савић, открива свој животни мото, љубав према пчелама и животу таквом какав јесте
Мед и пчелињи производи, од давнина су били цењени у свим народима, културама и религијама. У откривеним гробницама фараона, пронађен је потпуно употребљив мед. Предање говори да је тело Александра Македонског, да би се сачувало, враћено из Индије у Грчку у саркофагу који је био напуњен медом. У нашем народу, први писани подаци о пчеларима, датирају из Душановог закона.
Мирослав Савић из Шапца, који је ушао у деведесету, иако изгледа као да му је највише седамдесет, пчеле гаји 60 година.
- Пчеларство ме је привлачило још од малена, док сам ишао у школу, али, нисам имао могућности да набавим кошницу. Пре рата, пчеле су гајили људи домаћини, попови и учитељи. Касније, пред женидбу, сео сам на бицикл, отишао у Платичево, ставио кошницу на леђа, као ранац, и дотерао је у село. Тако сам почео, полако, самоук, нисам имао никога да ми покаже како се то ради, али сам имао силну жељу да се бавим пчеларством. И успео сам. У једном тренутку сам имао 120 кошница. Зато данас радо обучавам младе и све који желе да буду пчелари, поклоним им понекад по једну кошницу, ја сам већ у годинама, а моје пчеле нема ко да прихвати, рекао нам је Савић.
Овај крепак пчелар не иде код лекара, јер се осећа потуно здравим. Недавно је ишао да би продужио возачку дозволу.
- Пита мене доктор шта ми фали, а ја кажем: „Ништа докторе, дај Боже да и ти будеш као ја“. Измери ми притисак ““ 120 са 80. Каже: „Пружи руку“, ја пружим, она не мрда. Он се чуди и пита ме чиме се бавим, ја му кажем да сам пчелар. Тада му је све било јасно, а ја сам добио возачку дозволу.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa