Инфо

15. август 2013.15. авг 2013.
ПРИЧА О ДОБРОЧИНСТВУ

МОНАХИЊА ЕВГЕНИЈА

Милица Абт, данас у монаштву мати Евгенија, сву своју и уштеђевину покојног мужа донирала за обнову цркве у манастиру Радовашница. Овом и другим донацијама подсећа на милосрђе које је некада владало у српском народу
У добу када се сваки динар тешко стиче а још теже поклања, пример монахиње Евгеније, усамљена је прича на нашим просторима. Скоро четири деценије радила је у иностранству, и све што је иметка стекла са својим покојним мужем, определила је да се у манастиру Радовашница обнови црква порушена у ратним недаћама пре седам деценија.
Рођена је 1951. године у семберском селу Бордац, где је завршила основну школу, потом наставила музичку у Бијељини и Шиду, па музичко образовање наставила у београдској школи “Станковић“. Свирала је хорну, клавир и хармонику али ју је радни и животни пут ипак одвео у Швајцарску где се удала за човека сличне нарави. Радили су предано, живели срећно и како нису имали потомство, велику љубав испољавали су за цркве које су здушно помагали. Временом је Милица успела да супруга, који је до тада био католичке вере, преведе у православље и породични аманет био је да после смрти једног од њих оно друго живот настави у неком од манастира. Тако је и било, после смрти супруга Милица Абт је тражила место у коме ће се молити Богу али и цркву коју ће својом уштеђевином помоћи. Било је покушаја да гради светињу у Швајцарској али случај је хтео да сазна за порушену цркву светих арханђела Михаила и Гаврила у манастиру Радовашница и са архимандритом Николајем врло брзо се договорила да она буде донатор обнове тог храма.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa