Инфо

15. август 2013.15. авг 2013.

RING OF KERRY

КИЛКЕНИ је истоимени град јужне покрајине Ирске, град са кућама љупких фасада и сплетом узаних уличица. Ово питорескно место је занчајно и по томе што се у његовој близини налази замак Рок оф Кешел ““саграђен на заравњеној површини камене стене високе 28 метара.То место представља симбол краља и црквене моћи. Средњовековни комплекс, обухвата капелу која датира из 12- ог века, катедралу у готичком стилу и необични Округли торањ.
КОРК - је други по величини град на Југу Ирске. Корк, који многи пореде са Сан Франциском, због тога што лежи на брежуљцима, основан је у 15-ом веку на највећој ади моћне реке Ли. У овом граду је још 1845. основан Универзитет, а потом Градска кућа, Музеј и Нацинална галерија. Једно од старих обележја Корка је и „Енглеска пијаца“- надкривени простор са стотину продајних места; налази се у строгом центру града.
Корк, има 120 хиљада становника који за себе кажу: „Ми смо бунтовници из бунтовничког краја!“
Између јужњака из Корка, и Даблинаца, још увек егзистира вековни ривалитет. Јужњаци не пропусте прилигу и нагласе да су највеће побуне против Енглеза почеле од њих.
(Поп-певач, Мориси, највише воли рефрен своје песме који гласи: „Енглеска крв, ирско срце!“)
ВОТЕРФОРД се налази на месту где су Викинзи подигли прво насеље. Град Вотерфорд је на југо-источној страни Ирске. А разлог нашег доласка је фабрика кристала Вотерфорд, чије име представља синоним за најфинији квалитет кристалног стакла. На улазу, овог савремене и елегантног здања, дочекао нас је Питер О Шин, времешни господин у тамном оделу. Пошто се представио додао је: „Ја сам пензионисани брусач стакла, од стране руководства фабрике замољен сам да свакодневно долазим и прихватам групе туриста, показујем им процес рада и објасним им, шта и на који начин, се може направити од стакла. Изволите...“
Кренули смо од дувача стакла, па моделара, мајстора финалне обраде - до оних који стаклу „удахну живот“.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa