Инфо

15. август 2013.15. авг 2013.
ВИСОКЕ ТЕМПЕРАТУРЕ УГРОЗИЛЕ КУКУРУЗ

ПРИНОСИ ПРЕПОЛОВЉЕНИ

Кукуруз посејан на око 65.000 хектара, који прати Пољопривредна саветодавна стручна служба из Шапца, тренутно је у фази пуне млечне зрелости, односно у фази наливања зрна. Падавине које су претходиле изузетно високим температурама обећавале су богат принос, али петнаестодневна суша све то је ставила под знак питања.
- Очекиваног приноса већ сада неће бити како је планирано. Свакако ће доћи до његовог смањења. У којој мери то ћемо још видети у наредних пар дана. Евидентно је да ће, с обзиром на временске услове, то умањење износити двадесет до тридесет одсто. Парцеле на којима није примењена пуна агротехника претрпеће веће штете. Наравно, зависи и од избора хибрида јер се сви не понашају исто према високим температурама ““ каже Светлана Златарић, виши стручни сарадник за ратарство шабачке Пољопривредне саветодавне стручне службе.
Један од оних који већ сада очекује смањење приноса од педесет одсто на осам хектара под кукурузом је и Војислав Косанић, пољопривредни произвођач из Вукошића.
-Пре петнаест дана очекивао сам екстра принос али сада од тога нема ништа. Суша је учинила своје. Евентуално ако нешто поправи киша која се најављује. На њивама које су подводније дошло је већ до сушења. Једино оне поред реке мало се боље држе. У односу на прошлу годину овај период је био мало бољи али сада долази све на исто ““ додаје Војислав.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa