Инфо

15. август 2013.15. авг 2013.
НА ТЕКУЋЕ РАЧУНЕ ПОЉОПРИВРЕДНИХ ПРОИЗВОЂАЧА

ПРИСТИГАО НОВАЦ

На територији града Шапца од 10.000 регистрованих пољопривредних газдинстава око 6.000 остварује одређене новчане подстицаје по разним основама
Ових дана, како је обећано из Министарства пољопривреде, на текуће рачуне пољопривредних произвођача пристигла су дуго очекивана средства. Регрес на дизел гориво који је износио 50 динара по литри скоро у потпуности је исплаћен. За пролећну сетву ове године било је предвиђено 60 литара по хектару дизел горива што је укупно износило 3.000 динара. Подношење нових захтева креће од 1. септембра, а по уредби поново ће важити куповина на НИС пумпама.
-То је један мали проблем који се јавља током целе године. Велико је незадовољство пољопривредних произвођача због постојећег правилника по коме морају унапред да купе гориво а затим поднесу рачуне уз захтев за наплату регреса. Дизел гориво је било преко 150 динара па је мали број пољопривредних произвођача поднео захтев управо због недостатка новца. Надам се да ће у септембру бити много већи број заинтересованих за куповину горива за јесењу сетву ““ рекао је Предраг Срдановић, директор шабачке Дирекције за пољопривреду.
Око 95 одсто како регреса за гориво тако и субвенција за биљну производњу у износу од 6.000 динара по хектару исплаћен је шабачким пољопривредницима.
-Влада Републике Србије објавила је правилнике, односно по старом уредбе, за подстицај у пољопривредној производњи. Већ је кренуло подношење захтева за премије за млеко, уматичене краве, крмаче и овце. Пре петнаестак дана изашли су правилници за регресирање, односно подстицај за воћарску производњу, куповину механизације и подизање објеката. Међутим, за то треба ускоро да буде објављен и конкурс на који ће пољопривредни произвођачи моћи да се јаве и конкуришу за одређена подстицајна средства ““ додаје Срдановић.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa