Инфо

15. август 2013.15. авг 2013.
ОБЕЛЕЖЕНА 207. ГОДИШЊИЦА МИШАРСКОГ БОЈА

ПОТОМЦИ СЛАВНИМ ПРЕЦИМА

У организацији Задужбинског душтва „Први српски устанак“ Мишар, МЗ Мишар и АП „Вожд“, а под покровитељством града Шапца од 9. до 12. августа, одржан културно-уметнички и спортски програм у знак сећања на јунаке Првог српског устанка. Централна свечаност у уторак, 13. августа, традиционално отворена поменом свештенства Оридске цркве
Далеке 1806. године, 13. августа, у славној бици на Мишару Карађорђеви устаници извојевали су једну од највећих победа у Првом српском устанку. О тактички добро осмишљеној и оствареној војној операцији али и о безмерној храбрости и патриотизму прича се и данас, два века касније.
Са нескривеним поносом Мишарци чувају успомену на своје храбре претке који су у темеље српске слободе уткали своју највреднију жртву ““ сопствене животе. А да се одјеци славног боја преносе са генерације на генерацију показале су и овогодишње петодневне Мишарске свечаности које су своју завршницу имале у уторак, 13. августа. Испред споменика Карађорђу и мишарским јунацима пошту су одали представници Владе Републике Србије, Војске Србије, чланови Градске управе града Шапца и житељи историјског Мишара.
-Данас овде на Мишару, када обележавамо двеста седму годишњицу великог Мишарског боја дозволите ми да будем мало више емотиван. У години када су мишарски јунаци остварили једну од најзначајнијих и највећих победа Карађорђевих устаника такође обележавамо и деведесет девет година Церске битке у предвечерје стогодишњице великог Светског рата. Наравно, и шездесет девет година победе над фашизмом и у предвечерје петнаест година од НАТО агресије. Зато користим прилику да још једном са овог знаменитог места пошаљемо читавом свету поруку да ми желимо да живимо, градимо и радимо у миру и толеранцији. Република Србија је максимално опредељена ка стварању европске заједнице држава и народа. Сведоци смо тога јер ми то ових дана управо и чинимо. Тежња нам је да се никада више не понове догађаји као што је Мишар и ови ратови које сам набројао. Желим да вас још једном поздравим и кажем вам хвала и вечна им слава ““ рекао је државни секретар Министарства рада, запошљавања и социјалне политике Негован Станковић.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa