Инфо

22. август 2013.22. авг 2013.
ИНТЕРВЈУ СА ПРЕДСЕДНИКОМ ОПШТИНЕ КОЦЕЉЕВА ВЕРОЉУБОМ МАТИЋЕМ ПОВОДОМ 19. АВГУСТА ДАНА ОПШТИНЕ КОЦЕЉЕВА

РАЗВОЈ ПРИВРЕДЕ ПРИМАРНИ ЗАДАТАК

Ову годину обележили су велики проблеми у буџету који је смањен.
- Прва карактеристична тачка ове године што се буџета тиче је смањење опшинког буџета, не само ове општине, већ свих у Србији. Што се тиче ове општине буџет је смањен почетком године од стране Републике, смањен је потом поново половином године, донети су притом нови закони са новим обавезама без новчаних средстава која прате те обавезе и велики издатак за наш буџет је направљен одласком у стечај предузећа ПДП Тамнава Коцељева које је поседовало сву друштвену земљу и која је била под повраћајем земљиштва из пољопривредног земљишног максимума. Одласком тог предузећа у стечај, сви они који нису могли да се намире из стечајне масе, а то је учинило свега 9,1 одсто, што значи да је око 91 одсто пало на терет општинског буџета да плати сво то земљиште које је поседовала ПДП Тамнава. То враћање је у новцу тако да је то једно озбиљно додатно финансијско оптерећење за буџет. Гледајући буџет ове године и имајући у виду све ове ставке које сам рекао он је смањен озбиљно и сигурно је да ова општина има тешкоћа али ћемо ипак , без обзира на све те тешкоће, урадићемо све оно што је програмом предвиђено.
Сем на буџетске кориснике мање новца у општинској каси одразиће се вероватно и на инфраструктуру и даљи развој општине.
- Сигурно је да ће се одразити и оно што није добро за општине и градове ове Србије је да се зауставља развој локалних самоуправа, а самим тим и развој Србије у целини. Оно што ће свака општина, па и ова, покушати да уради је да што више прибави додатних средстава или одређених инвестиција, одређених донација које би могле да допринесу развоју општине. Ова општина се труди и у добром делу је и успела да ову буџетску годину превазиће и заврши на најбољи могући начин. Шта нас очекује у следећој буџетској години с обзиром на реконструкцију Владе и с обзиром на све промене које ће се дешавати ми то не можемо у овом тренутку да предвидимо, али можемо све послове које смо предвидели да урадимо, можда и у већем обиму него што смо очекивали.
Трећи мандат сте започели освојивши апсолутну већину у локалном парламенту као лидер Групе грађана, а наставили као лидер напредњака на локалном нивоу. Да ли је и у којој мери то променило вашу политику?
- Чињеница је да сам ја, предводећи Групу грађана, успео да три пута добијем локалне изборе, а да на овим трећим добијем и апсолутну већину што само значи да су грађани дали поверење због онога што смо урадили до тада, због онога што смо рекли да ћемо урадити и та политика се показала исправном. Од скоро Група грађана на челу са мном је преузела на нивоу општине Српску напредну странку, прешла је у СНС , а на позив њеног председника. То смо учинили за добробит овог народа и ове општине, тако да је процена била да ћемо са СНС успети више него што би успели самостално, са Групом грађана. Са највишег нивоа руковођења СНС добили смо подршку. СНС се у последњих годину дана колико је на власти показала као највећа, као странка која свакодневно повећава рејтинг, која ову земљу окреће у правом смеру, ухватила се у коштац са проблемима која су досад практично стајала по страни а кључни су проблеми као што је питање Косова, улазак у ЕУ, борба против корупције, тако да је СНС показала да је странка која има смелости, храбрости, умећа да се ухвати са свим проблемима у коштац и да окрене Србију у смеру стабилизације и да се у наредном периоду побољша и привредни и економски развој.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa