Инфо

22. август 2013.22. авг 2013.
ПРОБЛЕМИ ВОДОСНАБДЕВАЊА У ШАБАЧКОМ КРАЈУ

ВОДЕ НИКАДА ДОСТА

У протеклих неколико година ископано око две стотине дубинских бунара на до тада безводним теренима Поцерине. Интересовање за бушотине велико посебно што их прати стимуланс Дирекције за пољопривреду Града Шапца
Последњих година са врелим летима изражена је и потреба водоснабдевања у шабачком крају. Посебно је угрожена Поцерина где воде нема довољно ни за основне потребе домаћинстава а поготово за наводњавање усева. Градска управа посредством Дирекције за пољопривреду настојала је да тај проблем делимично ублажи али још увек нису постигнути ефекти који би задовољили потребе већег дела становништва за водом.
- За протекле четири године урађена су 174 дубинска бунара док је само у прошлој години избушено 67. У првих шест месеци ове године већ је попуњен годишњи буџет за копање дубинских бунара са копањем шездесет једног бунара - каже Предраг Срдановић, директор Дирекције за пољопривреду.
Градска управа и ове године је стимулисала копање дубинских бунара уплатом од 20 евра по дужном метру, наравно са ограничењем да се то бушење може изводити највише до стотину метара. На тај начин заинтересовани пољопривредници, наравно само из регистрованих домаћинстава, трошкове обезбеђивања воде, смањивали су за половину. Многи од оних који су у безводним крајевима обезбедили себи дубинске бунаре већ су се уверили у предности коришћења наводњавања па је тиме и интересовање за овај поступак знатно повећано. Неке процене су да они који су у овом периоду воду користили за наводњавање повећали су своју производњу бар за педесет одсто што у крајевима заступљеним воћем и није безначајан успех.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa