Инфо

29. август 2013.29. авг 2013.
ПРОЈЕКТИ ЗА БУДУЋНОСТ

ОПШТИНА КРУПАЊ БРИНЕ О ЖИВОТНОЈ СРЕДИНИ

Отпад и отпадне воде се одавно у земљама Европске уније не посматрају само као отпад, већ као сировина која може поново да се употреби. Рециклажа, изградња постројења за третирање отпада и отпадних вода, се свакако може посматрати и као могућност за нова радна места. За изградњу постројења за рециклажу отпада или постројења за пречишћавање отпадних вода, потребни су поуздани подаци о саставу отпада и квалитету отпадних вода, као и о насталим количинама.
Општина Крупањ је једна од 5 пилот општина у којима се уз подршку пројекта ГИЗ ИМПАЦТ „Управљање отпадом и отпадним водама у општинама“, врши летње мерење количине и састава отпада. Већ су обављена зимска и пролећна мерења, а у октобру предстоји и јесење. На тај начин биће затворен годишњи циклус од 4 мерења састава и количине отпада, које обављају радници Јавног комуналног предузећа „1. мај“. Будући да су већ стекли искуство током 2 претходна мерења, радници „1. маја“ су оспособљени да ово мерење обаве самостално уз подршку ГИЗ ИМПАЦТ консултаната са Факултета Техничких наука из Новог Сада.
Добијени подаци ће представљати добру основу за планирање пројеката за искоришћење отпада кроз поновну употребу и смањења количине отпада који сада завршава на депонији.
У првој недељи септембра обавиће се анализа квалитета и количине отпадних вода у Крупњу. Прва кампања узорковања и утврђивања квалитета отпадних вода и реципијента извршена је у мају, док ће се поред квалитета у овој кампањи вршити и мерење протока отпадних вода током пет дана, како би се утврдила просечна вредност протока и укупна количина отпадних вода која се сакупља и испушта у реципијент.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa