Инфо

29. август 2013.29. авг 2013.
ПОЧЕТАК ШКОЛСКЕ ГОДИНЕ

НОЋНА МОРА ЗА РОДИТЕЉСКИ ЏЕП

У зависности од величине и квалитета цене свески крећу се од седамнаест до петсто динара. За најјефтинију оловку треба издвојити десет динара. Ранчеви од 590 до 6.400 динара. Најскупљи комплет књига за седми разред
Крај августа је време када се ионако истањени родитељски новчаници још више празне. Док деца имају своје жеље родитељи покушавају да избалансирају између квалитета и финансија. Иако, како је један од родитеља рекао, не постоји дигитрон који би израчунао колико кошта једна школска година његовог детета, успели смо да бар оквирно сведемо рачуницу. Тако се за основни школски прибор, попут свески, оловки, бојица, фломастера, футрола, ранчева, издвоји и до 15.000 динара. У бољој позицији су родитељи нижих разреда основне школе јер деца добијају бесплатне књиге.
- Никада нисам одједном одвојила новац за све што је потребно мом детету. Пошто сам због посла често у граду у пролазу купим по неку ситницу. Не камаришем јер нема потребе за тим. Зато вероватно и не осетим толико када је у питању новац. Од првог разреда ћерки Дуњи сам куповала квалитетнији прибор што се потврдило да је много боље. Сада је четврти разред, а носи исти „Таргетов“ ранац још од првог разреда. Нови ће добити када крене у пети разред. Родитељи из околине су у незавиднијој ситуацији јер када дођу у Шабац морају да купе све одједном. Између осталог и гардеробу. Први школски дан, када је гардероба у питању, кошта нас и до 15.000 динара ““ рекла је Снежана Андрић.
Иако је финансијска ситуација у земљи тешка показало се да се родитељи ипак труде да деци обезбеде квалитетније школски прибор. То је, из искуства претходних година, потврдила и Ана Поповић Павловић из књижаре „Његош“.
- Родитељи доста траже квалитетне производе што нас изненађује. Раније су биле најјефтиније свеске најпродаваније. Сада већ то није тако. Имамо много врста и највише се продају најскупље у последње време. Што се тиче торби ту је подељена ситуација. Узимају и јефтиније и скупље. Буквално нам се једнако све продаје само је потребно да имамо што већи избор. Траже што разноврсније, нешто што други немају. Купују се и скупе ствари. Највећу навалу ми тек очекујемо. Обично је то три, четири дана пред школу. Од првог до петнаестог септембра буквално су редови испред радње тако да то очекујемо и ове године ““ рекла је Ана.
Велики број издавача последњих година закомпликовао је ситуацију како за књижаре тако и за родитеље. У зависности од школског списка цене комплета уџбеника за пети и шести разред крећу се до 12.000 динара. Седми разред је најскупљи јер има највише уџбеника а изађе и до 13.000 динара. Осми разред је са ценом негде између.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa