Инфо

29. август 2013.29. авг 2013.

НА ПУТУ ОСВАЈАЧА

Сицилија је увек била на удару освајача, зато има богату историју. После феничанске, грчке, а потом римске доминације долази византијска, па арапска. Норманска оставља највише трага у култури и уметности. Зато смо у Палерму посетили Палату Нормана, (данашњи Парламент) а потом Дуомо Монреале ““ летњу резиденцију норманског краља Вилијема ИИ. Доброг. Обе палате представљају раскошну креацију спајањем три културе ““ исламску, византијску и романску. Унутрашњост палате је украшена мермерним орнаментима, сликама и мозаицима. Мене су очарале величанствене краљевске кочије направљене пре 9 векова! Подне је. Улице Палерма наједном постадоше сабласно празне. Нигде знака живота ““ шалони спуштени као капци на очима, прозори затворени са навученим засторима, кафане, ресторани и кафеи са преврнутим столицама ““ изузев понеког аутомобила и нас ““ нигде живе душе.
Шта је то са Палермом овог рано септембарског дана у сред поднева?! „Па, подне је! ОДМОР, СИЕСТА, пауза,бег од врелине, спавање ДРИМ-ТАЈМ! Ко би, молим вас, и био на улици на +440Ц? Туристи, авантуристи(и они трећи).А клима уређаји? Њенте, Сицилијанци више воле сиесту од глупих новотарија!“
Између улица виа Емануела и виа Бонели пред нама је величанствени трг са платанима и раскошном Катедралом у средини. Започета у 12-ом њена градња је трајала неколико векова. И опет су Нормани њени творци.Унутра је пријатно. Нема сунца, а ни света! Смештамо се на клупе. Са северне стране, кроз округли прозор са крова, сунце ми пада пред ноге и осветљава један од 12 астролошких знакова уклесаних у мермерни под светилишта, и тако сваког сунчаног дана у исто време!

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa