Инфо

29. август 2013.29. авг 2013.
УЗГАЈИВАЧИ СВИЊА У ТЕШКОМ ПОЛАЖАЈУ

УВОЗИМО СВЕ ВИШЕ МЕСА

Домаћи сточари све теже успевају да пронађу начин да позитивно послују у тржишним условима, пре свега због увоза меса сумњивог порекла из земаља ближег окружења, али и из прекоокеанских држава.
Непостојање дугорочне стратегије, на основу које би узгајивачи свиња могли да рачунају на сигуран пласман и задовољавајућу цену, изостанак државних субвенција и висока цена сточне хране, само су неки од проблема који муче домаће сточаре.
- Још пре 15-так година стручњаци су упозоравали да ће прекомерни увоз меса у Србију зауставити раст производње у сточарству код нас. То се нажалост и догодило. Увоз, не само свињског, већ и говеђег и живинског меса, је уназадио, а могло би се рећи и упропастио сточарску производњу у Србији. Почетком овог века увозило се месо из робних резеви земаља Европске уније, попут Аустрије, Немачке и Мађарске, а такво стање било је регулисано међудржавним споразумима и прописима. Потом нас је захватио талас прекомерног увоза из Јужне Америке, пре свега из Аргентине и Бразила. Посебно забрињава чињеница да смо, осим замрзнутог меса, почели да увозимо и живу стоку, наводи Петар Лончар, члан Градског већа задужен за пољопривреду.
И поред више опомена стручњака, са политиком прекомерног увоза наставља се и даље. Велики проблем представља и смањена куповна моћ становништва, јер је пре неколико деценија просечна потрошња меса по глави становника на годишњем нивоу износила 65 килограма, док је данас упола мања.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa