Инфо

11. фебруар 2010.11. феб 2010.
НА ПРАГУ ТРЕЋЕГ ТАЛАСА ЕПИДЕМИЈЕ

ВЕЛИКИ БРОЈ ПРЕБОЛЕО

Поново расте број случаја обољења сличних грипу, m
Иако имунизација против вируса новог грипа и даље траје, одзив грађана је слаб. Тренутно је на територији Мачванског округа вакцинисано 6.023 становника, што чини 1,86 одсто популације овог дела Србије. Тако низак проценат пелцованих не може створити бедем заштите од предстојећег таласа новог грипа.
- Ми у овом тренутку имамо општине као што су Мали Зворник и Љубовија, где у протеклој седмици није било ни једног случаја вакцинације. Разлог томе је вероватно и слаба медијска кампања. Са друге стране, имамо податак да је већи део становништва већ оболео и преболео нови грип, што је изузетно значајно, у даљем току ширења инфекције ““ наводи епидемиолог шабачког Завода за јавно здравље прим. др Драгутин Марковић.
Први талас грипа изазваног вирусом А Х1Н1, почео је у првој седмици новембра када је регистрован и највећи број оболелих. Број оболелих се након тога постепено смањивао до друге недеље децембра, када је други талас епидемије био на врхунцу. До краја јануара, број заражених је био у паду, толико да је шабачка Општа болница укинула забрану посете хоспитализованих пацијената. Међутим, у првој недељи фебруара, број регистрованих обољења сличних грипу је удвостручен у односу на последњу седмицу прошлог месеца. Дошло је и до пораста броја пацијената задржаних на болничком лечењу.
- Судећи по наведеним подацима сасвим је извесно да ће трећег епидемијског таласа, ипак, бити. То, наравно не значи да ће бити већи број оболелих него у првом и другом таласу, али обзиром да вирус прелазећи из организма у организам постепено јача, јача његова патогеност и вируленција, за очекивати је да ће бити доста тежих случајева ““ говори др Марковић.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa