Инфо

5. септембар 2013.5. сеп 2013.
КАБАРЕ МЕЂУИГРА

ПОЕЗИЈА ПРЉАВИХ ГАЋА

Са Зијахом Соколовићем о животу и неким другим, обичним стварима
-Када сам се упустио да радим кабаре, започео сам рашчишћавање животних наслага. Кабаре ме је наводио да размишљам о митовима, религији, друштву, држави, па на крају и о свету који живи у некаквим функцијама државе и брака под одређеном врстом силе. Мислим да сам успео да рашчистим са тим стварима кроз кабаре и кажем нешто о култури старења, о томе да је криза средњих година неминовна и да служи за преиспитивање свих ствари које се човеку догађају у животу. Истовремено, човек не сме да је посматра као деструктивну . Зато Међуигра од 0 до 24 садржи предзнак за који би могли рећи да је баналан или вулгаран, а када гледамо из угла позоришта и глумачког заната свака ситница има своје оправдање или филозофију. Некада је и баналност капитална и неопходна како би се направио одређени лик. Овим кабареом сам желео да покажем прво себи, а онда и људима да не постоји ништа што је банално, вулгарно, а да није у природи човека- истиче наш саговорник, глумац Зијах Соколовић, чији су кабаре Међуигра 0 ““ 24 Шапчани имали прилику недавно да виде у Културном центру.
Сматрајући да и баналнос има своју поетичност и вредност, верује да је постала званична верзија нашег живота. Зато су се и њене интерпретације из свакодневног живота нашле и у кабареу у смислу најинтимнијих, људских појавности. Говорећи спонтано, кроз нас и за нас, његово приповедање је разумљиво и блиско нашем менталном склопу. Зато Међуигре и нису ништа друго и ништа мање, него по мери људскости, па обилују личним фрустрацијама које се крећу од општег ка личном, интимном.
- Људи су се вечерас смејали свом интимном делу света, јер је за њих постао апсолутно отворен. Веровали су у нешто што није банално, високо позициониране вредности у верском и политичком животу, у глобални свет, заборављајући да у њему постоје милиони малих људи који имају свој лични свет који је често забрањен, силован, малтретиран. Кабаре је дошао као нада за све њихово најинтимније. Баналност прљавих гаћа, каде, тоалет папира, је заправо једна врста поезије која чини и испуњава наш живот, како год то звучало - каже Зијах.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa