Инфо

5. септембар 2013.5. сеп 2013.
СИТНИМ КОРАКОМ ДО ПРОФИТА

ВОЋАРСТВО ОДОЛЕВА

На територији Шапца, Владимираца, Коцељеве и Богатића под воћем је између 7.500 и 8.000 хектара
Иако је, као и остале гране пољопривреде, воћарство на удару неповољних временских услова, али и напада болести и штеточина, показало се да представља најрентабилнију тачку у спољнотрговинској размени. Увођењем нових технологија и променом структуре сортимената постала је једна од најпродуктивнијих пољопривредних грана.
- Мислим да је у воћарству по том питању доста боља слика. Воћњаци се шире. Иако не тако крупним корацима, што би ми сви волели, воћарство у сваком случају иде напред. Трешња је посебно актуелна на нашим теренима, али се проширују и засади под јабукама, крушкама, јагодама. Најбитније је да су и цене солидне тако да људи налазе интересовање за њено гајење. Инвестиције су велике али се може гајити на мањим површинама. Ако се све уради како треба чак у првој вегетативној години она може да да принос и исплати уложено. Наредне две године је зарада. На нашем терену шири се и трешења. Уз помоћ субвенција града и Дирекцие за пољопривреду за сада има близу 150 хектара под трешњом. План је да дође до неких 300 хектара како би се направила сировинска база која би привукла потенцијалне купце првенствено из Русије, али и оне који желе директно да купују а да не иду у Гроцку, Ритопек, итд. Покренут је пројекат везан за откупну станицу, односно за складишни простор. Поред трешње која је приоритет моћи ће да се складишти и остало воће и поврће. То би требао да буде један сабирни центар свих пољопривредних произвођача где би на једном месту купац могао да добије воће у свежем стању ““ рекао је Милорад Јоцковић, виши стручни саветник шабачке Пољопривредне саветодавне стручне службе.
Годинама уназад варирају откупне цене вишања, међутим, показало се да је она једноставна за гајење и да има сигурно тржиште. По Јоцковићевим речима, и купина ту налази своје место као и малина јер их првенствено све хладњаче откупљују.
- Свесни смо да су поред доброг рода ове године цене шљива биле веома ниске. Решење за то су мини сушаре које постоје у коцељевачкој општини. Када је мала откупна цена произвођач свој род може у њима да преради и оствари знатно већи доходак. Може да сачека зимске месеце јер се лако чува на таванском тамном, промајном месту. Није ништа специјализовано тако да представља перспективу за наредни период ““ додао је Јоцковић.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa