Инфо

5. септембар 2013.5. сеп 2013.
„ГЛАС ПОДРИЊА“ У ИЗБЕГЛИЧКОМ КАМПУ У ВАРНИ

СВАКЕ НОЋИ САЊАЈУ КУЋУ И ПОСАО

Последњег дана августа истекао је рок за пријаву избеглих лица са територије Хрватске и Босне и Херцеговине на конкурс за решавање стамбеног питања.
Градска управа посредовала је између Влада република Хрватске и Босне и Херцеговине и избеглих лица са територије Шапца, поводом подношења пријава за решење стамбеног питања у ове две државе.
- Јавни позив односио се на обнову станарског права и решавање стамбеног питања за особе које јо увек немају решено стамбено питање у Србији, а заинтересована су за повратак у Хрватску. Са друге стране, конкурс се за Босну и Херцеговину односио на особе прецизирао је да на њему могу учествовати појединци који на територији те државе имају уништену имовину, која би се, по условима конкурса, обновила и омогућили повратак прогнаника, каже Маријана Јевтић, повереник за избеглице у Градској управи Шапца.
У избегличким центру у Варни интересовање за овај конкурс није било велико, углавном због немогућности проналажења посла у новој-старој средини, али и због страха. Пре више од 20 година Бранкица Страјнић избегла је из Осијека. И поред позива хрватске владе, она нема намеру да се врати.
- У овај камп сам дошла пре 17 година, а пре тога сам са родитељима боравила у камповима у Крупњу и Бањи Ковиљачи. Не могу да се вратим у Хрватску, јер је у стан у којем смо живели усељена хрватска породица. Осим тога, прибојавам се и мржње коју у Хрватској и даље гаје према Србима, наводи Страјнићева.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa