Инфо

5. септембар 2013.5. сеп 2013.
ЗАВРШЕН ПРОЈЕКАТ „РУЖА“

ЧВРШЋА РЕГИОНАЛНА САРАДЊА

Пољопривредне школе из Шапца и Славонског Брода захваљујући пројекту „3Р“ унапредиле су наставне капацитете, а две регије, Мачва и Посавина, успоставиле су пријатељске и пословне везе.
Сумирањем резултата на завршној конференцији у сали Средње пољопривредне школе у Шапцу, прошлог уторка окончан је пројекат прекограничне сарадње „Розис, Розас, Розаријум“, вредан више од 330.000 евра. Похвале за имплементацију пројекта сигле су и из Европске уније, чију су представници ову сарадњу оценили као једну од најбољих у региону. Бољи услови за рад у две средње пољопривредне школе, у Шапцу и Славонском броду, односно могућност ученика да се током школовања оспособе за производњу ружа и практично директно из школских клупа започну посао, најзначајнија је корист пројекта. Драгоцену помоћ у реализацији програма српским партнерима пружиле су колеге из Хрватске.
- Ово је наш први пројекат прекограничне сарадње у оквиру предприступних фондова Европске уније. Како су наши партнери из Славонског Брода већ учествовали у сличним пројектима, њихово искуство нам је било веома значајно. Желимо да наставимо сарадњу, јер имамо заједничке интересе и сличну структуру производње. Липолист, као село ружа, добило је велику шансу да повећа производњу и пласман ружа на инострана тржишта, а желимо да мотивишемо и остале произвођаче да размисле о преоријентацији у послу, и барем једним делом се окрену ка узгоју цвећа, рекао је члан Градског већа задужен за пољопривреду Петар Лончар, један од координатора пројекта.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa