Инфо

12. септембар 2013.12. сеп 2013.

НА ГРОТЛУ ЕТНЕ

Сицилијански водичи и најсвежији бедекери кажу да је Етна једини живи вулкан у Европи и највећа планина у Италији. У историјском осврту наводе да је најжешћа ерупција била давне 1669. године када је у потпуности уништила и збрисала Катанију, град у подножју. Разнела је и сопствени врх и са готово 4000 нм. “смањила“ се на висину од 3323. Друга велика ерупција догодила се 1910 када су се формирала 23 нова кратера. Године 1950-51. ерупција је трајала више од годину (372 дана) а лава је била дугачка 10 километара. У 19-ом веку Етна се огласила чак седам пута. Последњи пут се разгоропадила недавно ““ 2001. И смирила се тек у јануару ове ““ 2003.
Посетили смо је пет месеци касније!
“Имамо одличне сеизмолошке службе са најсавршенијим апаратима. Станице су им смештене у близини највишег кратера. Сеизмолози у опсерваторији могу предвидети ерупцију на 3 сата унапред, а постоји и аларм за опасност! А, кад пукне ““ излије се 25 тона у секунди“, говори нам сињор Салваторе звани Џон.
“Наравно, ако постоји и најмањи наговештај или ризик, одмах се сви евакуишу ““ туристи и становништво. Немојте да се плашите, рекао сам вам да су горе сеизмолоза (мада је једне године разнета и станица) али, ако дође до ерупције путања лаве се усмерава стављањем препрека и динамитом чије експлозије стварају удубљења ““ а све то да би ужарена маса ишла према мору“¦ у подножју вулкана лежи неколико градова, места и безброј села. Народ се увек враћао на уништена подручја и на истим местима зидао куће, улице, цркв哦 после пар месеци озелене њиве! Тло буде толико плодно да нема шта овде не никне и не успе! Не каже наш народ забадава да ЕТНА УЗИМА ““ ЕТНА ДАЈЕ !!! А сад ме пажљиво саслушајт哦

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa