Инфо

12. септембар 2013.12. сеп 2013.
ПОЧЕЛА БЕРБА КУКУРУЗА

ЗЛАТНО ЗРНО ОДОЛЕЛО СУШИ

Ране сорте хибрида, ФАО 200 и 300, а на појединим парцелама и групе 400, већ смештене у складишни простор. Група 500 још увек се неће жети. Приноси за 10 до 15 одсто бољи од прошлогодишњих
Велики број пољопривредних произвођача ове године жетву обавља у зрну и то првенствено због недостатка радне снаге, појефтињења производње, али и због јефтинијег складиштења у амбарима и силосима у односу на клип. На око 22.000 хектара под кукурузом на нашем подручју суша узела свој данак.
- Нешто мањи пад приноса је на групи ФАО 200, 300 и 400 док на групи од 500, а нарочито 600 је осетан јер су у фази оплодње температуре биле преко тридесет пет степени. Велики број биљака није формирао зрно. Један број парцела је, због монокултуре која је све више заступљена, захваћен дијабротиком, односно кукурузном златицом. То је један огроман проблем тако да треба да избегавати монокултуру у дужем низу година како би имали што боље приносе. Нарочито је то приметно поред река и потока где су иначе приноси кукуруза одлични па су вероватно пољопривредни произвођачи прибегли десетогодишњој монокултури и сада плаћају данак томе. Значи треба засејати неку културу попут махунарке, соје, сунцокрета, луцерке ““ рекао је Предраг Срдановић, директор Дирекције за пољопривреду Шабац.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa