Инфо

18. фебруар 2010.18. феб 2010.
КОЈЕКУДЕ... ЊЕГОВИМ ТРАГОМ (44)

ПРЕДАЈА ТВРЂАВЕ

Улога Подриња у Првом српском устанку се може видети из многих писаних страница савременика. Јуначка дела народа овога краја, велике битке, бројни и неустрашиви борци, описани су сећањима и казивањима устаника. Тако су настала значајна историјска дела са документарном јасноћом, као и песничка остварења са великом уметничком вредношћу.
Запаљену турску варош Лука је остао чувати и Турке сатеране у тврђаву, а Јаков оде на Лешницу.
У току опсаде Шапца устаници су први пут употребили гвоздени топ којег је прота Матеја добио од новосадског владике Јована Јовановића. У ствари, то је била нека врста црквене прангије коју је трговац Димитрије Пуљевић у Петроварадину дао оковати, ставити на лафет и направити кару, те га прота преко Кленка пребаци у Шабац. Интересантно је да је ради подизања морала код устаника прота објавио да је то поклон од аустријског цара. Са топом је дошао први топџија, неки Мата Немац. Устаници су Мату назвали Немац јер је дошао из прека. Доцније је владика Јовановић још један овакав топ послао устаницима. Други топ је примио Лука Лазаревић на Мишарском чардаку. Био је дуг пет педи. Са њим је нападао Београд, Пожаревац, Ужице. Пре тога су устаници употребљавали топове од окованог трешњевог дебла, који су више плашили Турке него што су им наносили губитке.
У то време, када је Јаков ударио на Шабац, побуњени Мачвани су нападали Лешницу у којој је било турско насеље. Овом приликом Турци су пружили жесток отпор и нанели доста штете устаницима. Уз то су успели да се одрже у Лешници што је имало посебан значај за даље устаничке акције у овом крају. Устаничку војску око Шапца сачињавали су ваљевски устаници, као и војска шабачке Тамнаве и Посавине. Шабачку Тамнаву је водио кнез Станко из Бошњака, а Посавину кнез Теодор Драгићевић из Жабара. Изгледа да је Лука био под њиховом командом у почетку иако је имао под собом 200 устаника. У току борбе он је избио у први план. Пред Шапчанима је био Остоја Спуж. Пошто је описао прве борбе око Шапца прота Матеја бележи негативне констатације о Мачви и Мачванима: „Мачвани су мучни људи на војни. Само кнез Андрија Витомировић из Дреновца и Остоја Спуж из Шапца држали су по неко число момака, а Ћорђе Ћурчија хода по Мачви и око Цера, слабо у Шабац долази и у бој се спушта.“

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa