Инфо

12. септембар 2013.12. сеп 2013.
МИЛОШ СТАНОЈЧИЋ, НАЧЕЛНИК ГРАДСКЕ УПРАВЕ

ТЕЖИМО ЕВРОПСКИМ СТАНДАРДИМА

На недавно одржаној седници Градског већа Милош Станојчић поново је изабран за начелника Градске управе. Унапређење услуга намењених грађанима и залагање за шире надлежности локалне самопураве биће његови приоритети у раду.
Од 2007. године налазите се на месту начелника Градске управе Шапца. Још тада су представници републичких власти заговарали пренос овлашћења на јединице локалне самоуправе. Да ли је у Србији у протеклих шест година дошло до истинског помака по питању децентрализације?
- Својеврстан искорак по питању децентрализације локалне самоуправе догодио се 2009. године. Тада је и Градска управа Шапца добила значајне функције и надлежности, посебно у области локалне пореске администрације, односно утврђивања и наплате пореза на имовину, као и по питању побољшања комуналног уређења града. Закон о територијалној организацији Републике Србије и Закон о локалној самоуправи су предвидели да градови, за разлику од осталих локалних самоуправа, односно општина, имају веће надлежности које се могу пренети са републичког нивоа власти, а односе се на активности из области рударства, пољопривреде, као и на послове у вези са тржишном инспекцијом. Нажалост, упркос најавама и законском оквиру који предвиђа већу децентрализацију, она у пракси није успостављена. Од 2010. године чини се да постоји само декларативно залагање за децентрализацију, док се суштинска децентрализација не спроводи. Надам се да ће се такав модел понашања републичких власти у наредном периоду променити.
У којој мери је модернизовано функционисање Градске управе током последњих ноколико година?
- Развој електронске управе у Шапцу почео је 2006. године, када је грађанима омогућено да путем интернета, преко званичног сајта града Шапца, наруче изводе из књига рођених, венчаних и умрлих, као и изводе из држављанства. То је један од облика електронске управе којем стремимо, а као потврда доброг рада, већ 2007. године уследила је стандардизација наших услуга добијањем стандарда ИСО 9001:2008 којим је ниво рада Градске управе Шапца у потпуности изједначен са квалитетом рада било које локалне самоуправе, односно општине или града у Европској унији.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa