Инфо

19. септембар 2013.19. сеп 2013.
ОДРЖАНА 45. ШАБАЧКА ЧИВИЈАДА И 6. МЕЂУНАРОДНИ ЧИВИЈАШКИ ФЕСТИВАЛ

ЧИВИЈАШКИ ДУХ У СВЕТ

Чивијашким часом у шабачким основним школама, прошлог четвртка, почела је 45. Чивијада, једна од најстаријих манифестација у Шапцу. За млађе основце је, у поподневним часовима, одржана Шампитијада, такмичење у брзом једењу шампита, без коришћења руку. У башти Културног центра представили су се „чивијашки генијалци“ - ученици петих, шестих и седмих разреда који су писали поруке пријатељства, иако је пуштање балона изостало због кише, као и карневал кућних љубимаца.
Шапчани су у протеклим данима имали прилику да погледају уличну изложбу фотографија Јанка Леванича „Карневалски свет“, у Народном музеју најуспешније карикатуре и да чују најбоље афоризме и сатиричне приче на наградном конкурсу „Чивијада 2013“.
Други дан Чивијаде почео је промоцијом светских карневала у школама и вртићима. Јосе-Мигуел Арзуага, директор Лионског балета и опере и Марциа Стампер из Арубе, представили су ученицима карактеристике културе из које долазе. Пешачком зоном је продефиловао Дечји чивијашки карневал са 15 трупа, у ком су учествовала деца из шабачких основних школа и вртића, као и малишани из Београда, Пожаревца, Врњачке бање, Котора и Прилепа. Ове године је по први пут организован карневал беба. Љубитељи добре фотографије имали су прилику да присуствују отварању изложбе Драгана Петровића „Старе шабачке кафане“ у Културном центру. Други дан Чивијаде завршен је концертом дувачког оркестра „Пихална годба“ и наступом уличних забављача испред Културног центра.
Изложбом венецијанских маски у просторијама Дирекције за пољопривреду, промоцијом туристичких потенцијала Грчке и ревијалним утакмицама у малом фудбалу између глумаца и конобара и политичара против новинара, почео је последњи дан 45. Чивијаде. Заменик градоначелника Шапца Немања Пајић, организовао је пријем у Градској кући за учеснике карневала.
Чивијашко коло поведено је у пешачкој зони, а након тога је улицама града прошао карневал, који је ове године бројао 35 трупа из 16 земаља у окружењу. У Шабац су дошли и гости из Француске, Португалије и Холандије који ће своје утиске изнети на састанку поводом избора града домаћина светске конвенције карневалских градова. Французи су се посебно заинтересовали за венецијанске маске које израђују шабачки параплегичари.
На крају завршног дела манифестације, Чивијашима су се обратили новоизабрани коопредседници Чивијашке републике: Никола Шкорић, Димитрије Бањац и Дејан Ћирјаковић, популурани трио серијала „Државни посао“, који су функцију преузели од новинара Љубодрага Стојадиновића. Бирачима је обећано много хумора и смеха, добро расположење и ширење чивијашког духа у остатак света. 45. Чивијада и 6. међународни Чивијашки карневал завршени су концертом Дејана Петровића и „Биг бенда“ на бини испред хотела „Слобода“.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa