Инфо

19. септембар 2013.19. сеп 2013.
У БИБЛИОТЕЦИ ШАБАЧКОЈ

ЗАЈЕДНИЧКА ЗЕМЉА ЈУЖНИХ СЛОВЕНА

Књига „Историја Југославије у 20. веку Мари Жанин Чалић, представљена је протекле среде у пуном холу Библиотеке шабачке, која је, према речима историчара Предрага Марковића, „једна од најлепших културних установа у Србији“. Међу посетиоцима било је, како је приметио други говорник, социолог Јово Бакић, највише младих људи и оних у „годинама за поштовање“. О студији немачке историчарке, поред Марковића и Бакића, говорио је и главни уредник Издавачке куће „Клио“, Зоран Хамовић
Појмом Југославије више се баве други аутори него ми сами. Ова књига даје подстицај и утолико је њена важност већа, за отварање дијалога, без кога нема изласка из мрака, са нашим ауторима. Најбоље можемо научити од оних који не мисле као ми. Угледна немачка ауторка је успела да избалансира објективан однос према ономе што се дешавало на овим просторима, истакао је Зоран Хамовић.
Јово Бакић је рекао да ову студију радо препоручује не само својим студентима, него и широј јавности, зато што је у питању студиозно и неубичајено поимање историје на овим просторима.
- Национална припаднст обично одређује став аутора према ономе о чему пише. Ово дело је изузетак. Мари Жанин Чалић, која је по мајци Немица, по оцу Хрватица, запослена на Минхенском универзитету, није оптерећена западним научним предрасудама, а посебно немачким. То се огледа у одбацивању уобичајене тезе о Југославији као Версајкој творевини и одсуству жаљења за Аустроугарском. Шта више, њен став о Аустроугарској је негативан, а Југославију означава као „најпросперитетнији период у историји јужнословенских народа“, рекао је Бакић и додао да је од посебног значаја то што у последњем делу књиге који је посвећен рату и распаду Југославије, ауторка пише уравнотежено, не прећуткујући кривицу ни једног народа. „Ово је интелектуално изузетно поштена књига“, нагласио је Бакић.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa