Инфо

19. септембар 2013.19. сеп 2013.
НАРОДНЕ НОШЊЕ У МАЧВИ ОДНОСЕ РАТОВИ И УМИРАЊА

ПАР ВОЛОВА ЗА ВЕРМЕН И КОПОРАН

Највише оригиналних народних ношњи с краја 19. и првих година 20. века. Јелеци из старих шкриња. У колу углавном копије, а оргинале је све теже наћи
Јужна и Југоисточна Србија највише су “богате“ оргиналним, старим народним ношњама. Простор Мачве је по томе на најнижем месту. То се осећа на сваком кораку, а у колу фолклорних друштава, највише.
- Веома нам је тешко да пронађемо и купимо стару народну ношњу, ону коју су носиле наше баке и дедови. То је данас у Мачви права реткост и драгоценост. Потомци је брижљиво чувају, каже Милош Симић, уметнички руководилац Фолклорног ансамбла “Ђидо“ из Богатића. И због тога је у бројним селекцијама овог али и других фолклорних ансамбала по Србији много мање или више верних копија народних ношњи из различитих предела Србије. Баш као што су различите и песме из тих крајева. Оргиналне народне ношње највише нестају у Мачви, док су се према сазнањима етнолога у великој мери задржале у Јужној и Југоисточној Србији.
Педантни статистичари су забележили да је највише ових вредних одевних предмета сачувано из периода краја 19. и првих година 20. века.
- У Шабачком музеју у току је реконструкција овог старог здања, тако да су многе вредне народне ношње завршиле у депоу Шабачког музеја. Верујем да ће после реконструкције оне у пуном сјају бити доступне гледању и анализи многих знатижељника, каже Александра Рашевић, виши кустос етнолог овог музеја.
Најчешће су ишчезавале и нестајале у бури свирепих ратних дешавања, која нису мимоилазила ове крајеве.
Много тога је завршило на ломачи или заборављено у бежанији, пред непријатељем. Неке потомци данас љубоморно чувају у старим шкрињама и само за изузетне прилике облаче или позајмљују другима. Етнолози бележе и да врло често испуњавају последњу жељу својих родитеља да их у тој ношњи сахране.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa