Инфо

26. септембар 2013.26. сеп 2013.
САЈАМ КУЛТУРЕ РОМА

ОД ТАБАНОВИЋА ДО ПАРИЗА

У Шабачком позоришту, протекле среде, одржан је Сајам културе Рома у организацији Регионалне канцеларије националног савета Рома Србије у Шапцу у сарадњи са Регионалном развојном агенцијом „Серда“ из Сарајева. У оквиру Сајма, организовано је културно вече „Софка Николић“, на коме је представљен живот и стваралаштво легендарне краљице севдалинки
Поводом имплементације пројекта СА-ША, који финансира Европска унија, а који се бави интеграцијом културе и едукацијом ромске националне заједнице, одржан је Сајам културе Рома. Шапчанима су се представили ромски сликари и песници, приказан је документарни филм о Софки Васиљковић Николић, а гост вечери је био професор Милорад Пантелић, дугогодишњи музички уредник Радио Шапца, који је 1977. године освојио награду на конкурсу Радио дифузије за емисију „Од Табановића до Париза“, посвећену овој уметници. Програм је завршен концертом ромске музике.
- Други део програма је посвећен оном што Роми најбоље раде, што им је Богом дато, а то је музика. Догодило се да су Роми почели да се стиде онога што најбоље знају, зато што се музика више гледа него слуша. Роми се данас мање баве музиком, а више оним што никада нису знали да раде, а то је земљорадња. Са друге стране, много неромског становништва се бави музиком. Међутим, од оснивања Савета, у Ромској националној заједици је дошло до великих промена по питању образовања. Образовани Роми постају конкуретни на тржишту рада, а то доприноси квалитетнијем животу не само ромске, него и заједнице у целини. Имамо тридесетак средњошколаца , а до сада је за школску 2013/2014. годину уписано десет студената. То је нешто што мења слику Рома и Ромкиња, а мени, односно мом раду, даје осећај смислености. Човек заборави све личне недаће и проблеме када зна да је некоме помогао и да је нечији живот набоље променио, рекла је Софка Васиљковић, заменица председника Националног савета Рома Србије, унука славне Софке.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa