Инфо

26. септембар 2013.26. сеп 2013.
БУЏЕТСКА СРЕДСТВА ПОЉОПРИВРЕДНИЦИМА

РАЗВОЈНА ШАНСА СЕЛА

Део градског буџета усмерен је на село кроз више програма које су земљорадници користили, почев од улагања у копање дубинских бунара у Поцерини, засада воћа, побољшања расног састава говеда, а изградњом Дистрибутивног центра за откуп, прераду и дистрибуцију воћа, обезбедиће трајан пласман на инострано тржиште
Град Шабац није штедео новац из буџета за улагање у село, финансирањем конкретних програма који су допринели да пољопривредници овог краја остваре већу производњу. Поред тога, доста је пара уложено у реконструкцију нисконапонске мреже, асфалтирању и шљунчењу путева, обнову школа, здравствених амбуланти, домова културе.
Зоран Милетић, помоћник градоначелника истиче да помоћ селу није само краткотрајна кампања, већ дугорочна политика града. Шабац је једини град у Србији који је још 2005. основао Дирекцију за пољопривреду, као институцију која је постала сервис пољопривредницима. Од стручног тима и свих запослених који су им на располагању, информишу се о мерама државе у области пољопривреде и начину како да своја права искористе, па до најједноставнијег попуњавања захтева за остваривање права на регресирану производњу. Пример Шапца следиле су касније и неке општине не само у Мачванском, већ и другим окрузима.
-Свима је познато да је највећи проблем пољопривредницима Поцерине вода. Без ње не могу да остваре високе приносе у воћарству и повртарству, по којем је овај крај познат. Без наводњавања не би било доброг рода јагода и осталог воћа. Ми смо помогли земљорадницима у бушењу бунара, јер вода се у овим крајевима налази на дубинама преко 100 метара. Субвенционисали смо копање 200 дубинских бунара и у то уложили око 300.000 евра. Познато је да је земља у Поцерини са високим нивоом киселости, односно да нема довољно калцијума. Поправили смо квалитет земљишта тако што смо учествовали у 75 одсто трошкова уношења калцијум-карбоната ““ каже нам Зоран Милетић, помоћник градоначелника.
Познато је да је Мачвански округ у врху са сточним фондом, који је нажалост у целој Србији у стагнацији. Град је уложио новац и у субвенције за побољшање расног састава говеда. Субвенцинисано је осемењавање крава семенима из најпрестижнијих специјализованих институција, а ове године наставља се и субвенционисање сваког отељеног телета.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa