Инфо

18. фебруар 2010.18. феб 2010.
КОЦЕЉЕВАЧКИ ПСИ ЛУТАЛИЦЕ

ИЗМЕЂУ БЕСПАРИЦЕ И НЕБРИГЕ

У Србији су пси луталице већ дуго година велики проблем. Има их много, крећу се у чопорима, узнемиравају људе, а често се дешава и да их нападну
У току прошле године у Коцељеви је било 15 напада на домаће животиње као и два на људе, али је овај број реално већи јер многи напади нису ни пријављени надлежнима. Од почетка ове године званично су забележена два напада на овце у сеоским домаћинствима.
Општина је из буџета у 2009. години издвојила преко 200 хиљада динара на име штете причињене од стране паса луталица. Половину стварно процењене штете сносили су оштећени власници домаћих животиња јер се у вансудском поравњању примењује принцип подељене одговорности.
- Паса луталица има доста а највише их је у Коцељеви. Мештани из околних села довозе псе и остављају их у варошици. Пси праве велике проблеме и евидентно је да је било напада и на људе али, углавном, на овце. У припреми су одређене акције за хватање паса у складу са прописима- изјавио је председник општине Верољуб Матић који апелује на власнике кућних љубимаца да своје псе чувају и старају се о њима.
У тамнавском крају је број луталица евидентно у порасту. Према грубим и незваничним проценама сматра се да их је око хиљаду, односно једна трећина од укупне популације паса на овим просторима. Има их готово у свим селима као и у свим деловима Коцељеве. Посебну опасност за децу представља њихово присуство у непосредној близини школе а углавном се крећу у чопорима и хране остацима од ђачких ужина.
Познаваоци прилика кажу да је проблем у ствари у људима, неодговорним према својим кућним љубимцима, који због тога заврше на улици. Луталице нису ништа друго до напуштени пси.
Према одредбама Закона о добробити животиња власници су дужни да правилним држањем и другим мерама и средствима спрече да кућни љубимци угрозе људе и околину, затим да спрече рађање нежељених љубимаца а да, уколико нису у могућности да се старају о њима, имају обавезу да им обезбеде одговарајући смештај.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa