Инфо

3. октобар 2013.3. окт 2013.
ГОДИШЊИЦЕ

ДУБОК ТРАГ КРВАВОГ МАРША

Делегација из Шапца из неколико организација на комеморативном скупу у селу Јарак поводом 72 године од Крвавог марша
Житељи Мачве и Срема никада неће заборавити Крвави марш од Шапца до Јарка од пре 72 године, кога је организовала окупациона команда Немачке из Шапца због честих напада партизанских јединица и њихових великих губитака, све са циљем застрашивања и показивања своје снаге.
Мала Госпојина, традиционални верски празник у Шапцу била је најбоља прилика да Немци „наплате“ све што су им партизани у борбама учинили. Похапсили су око 5.000 недужних грађана, држали их на вашаришту два дана а затим их трчећим кораком потерали према сремском селу Јарак, где је за њих раније припремљен логор.
Овом комеморативном скупу присуствовало је неколико стотина мештана Јарка и гостију из Шапца, Богатића, Сремске Митровице, Руме, Инђије и многих села општине Рума. Своја сећања и историјске чињенице на овај крвави марш изнели су Сретен Радовановић из Шапца, Миливој Дрљачић, родом из Лешнице, живи у Инђији и учесник марша, затим Светомир Атанацковић, председник СУБНОР АПВ, председник СО Рума, Инђије и МЗ Јарка.
Сви говорници су врло сликовито подсетили и представили ратне прилике далеке 1941. године и осудили свирепост окупатора према недужном становништву. Посебно интересантно било је излагање пуковника у пензији Миливоја Дрљачића, Лешничанина, сада председник општинског одбора СУБНОР Инђија. Он је био учесник крвавог марша, а пре тога био је осуђен на смрт стрељањем. Док је стајао испред уперених пушака немачког стрељачког вода наишли су партизани, Немци се разбежали а Дрљачић остао жив, и данас је жив.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa