Инфо

3. октобар 2013.3. окт 2013.
ПОЧЕЛА ПРИМЕНА ТУЖИЛАЧКЕ ИСТРАГЕ

АМЕРИЧКИ МОДЕЛ

Од 1. октобра у свим јавним тужилаштвима и судовима почела је да се примењује тужилачка истрага. Она је предвиђена Закоником о кривичном поступку и у Тужилаштву за организовани криминал и Тужилаштву за ратне злочине примењује се већ више од годину и по дана. Истрага из руку истражног судије прелази у руке тужиоца.
-Република Србија је ратификовала бројне конвенције којима се обавезала да своју законску регулативу усклади са постојећим међународним стандардима. Овај Закон није измена постојећег, него је потпуно нов. Комплетан поступак истражног судије пребацује се на јавног тужиоца. Јавни тужилац руководи предистражним поступком, што је радио и до сада, и као руководилац ове фазе, предузима радње на гоњењу учинилаца кривичних дела. Ново је да истражни судија губи своја овлашћења и уместо њега истрагу води јавни тужилац, који доноси наредбу о спровођењу истраге и по основу ње даље поступа сам. Истражни судија добија улогу судије за претходни поступак и практично ће бити контролор рада Тужилаштва, објашњава виши јавни тужилац Зоран Обрадовић и додаје да је тужилац за претходни поступак сада једини овлашћен да одреди притвор.
Обрадовић наводи да су имали обуку у Тужилаштву за организовани криминал. Сматра да је тужилаштво можда и најбоље припремљено за овај закон, у односу на друге институте који треба да га примењују, а то су полиција и суд. Ипак, мисли и да обука није спроведена благовремено и на довољно темељан начин.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa