Инфо

3. октобар 2013.3. окт 2013.
МР ЗОРАН БЕЉИЋ, ДИРЕКТОР ПОЉОПРИВРЕДНЕ И САВЕТОДАВНЕ СЛУЖБЕ

НАУКА У СЛУЖБИ ПОЉОПРИВРЕДЕ

Значајан чинилац у развоју пољопривредне производње овог краја. Саветодавци свакодневно на терену како би се научна достигнућа као и законске промене у области аграра, приближиле пољопривредним произвођачима
Пољопривредна и саветодавна служба у Шапцу, као и што само име каже, бави се пружањем услуга пољопривредним газдинствима овог краја. Под тим именом постоји од 2009. године, када је основана одлуком Владе Србије као привредно друштво. Корени ове службе датирају још из 1954. године када је основана прва реонска станица за заштиту биља, да би неку годину касније имала статус пољопривредне станице, потом носи назив Завод за пољопривреду “Подриње“ Шабац. Магистар Зоран Бељић, директор Пољопривредне и саветодавне службе, напомиње да је ова установа својом делатношћу постала значајан чинилац унапређења пољопривредне производње у времену многобројних стручних и научних достигнућа.
Шта представља Пољопривредна и саветодавна служба данас?
- Ми се бавимо активностима које су усмерене на повећање знања код пољопривредних произвођача у примени нове технологије, менаџмента производње еколошких стандарда по регулативама Европске уније, бавимо се информисањем о аграрној политици, односно мерама проистеклих из закона о подстицајима за пољопривредна газдинства, бавимо се и подстицањем пољопривредних произвођача на удруживање, предузетништво као и прогнозно извештајним пословима у области заштите биља и пружањем разноврсних информација које су у вези пољопривредне производње. Све те послове обављамо кроз више метода, као што је, на пример индивидуална метода, а то је рад са одабраним пољопривредним газдинствима тако да наши саветодавци иду директно на терен и при том пружају потребне препоруке. Уз то постоје и групне методе рада, одржавање радионица које поред теоретског карактера има и практичну примену као што је, на пример, орезивање воћа. Уз то одржавамо предавања, трибине, зимске школе, постављамо демонстрационе огледе у биљној производњи а одржавамо и дан поља када се и практично сви посетиоци суочавају са применом науке у пракси. Свакако бавимо се и информисањем кроз медије или друге начине како би савети стигли до крајњих корисника.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa