Инфо

17. октобар 2013.17. окт 2013.
БЕРБА ДУВАНА ПРИ КРАЈУ

ЛОШИЈИ ПРИНОС

Неповољни временски услови током лета и рани јесењи мразеви утичу на смањен принос дувана на територији Шапца.
Сушаре у домаћинству Ненада Дејанића, узгајивача дувана из Узвећа, раде пуним капацитетом. Берба дувана приводи се крају, а Ненад, попут већине одгајивача не брине за откуп, који је договорен још пре годину дана.
- Откупом сам задовољан, читаву производњу ћу предати по договору, а фирме које се баве откупом су испуниле све своје уговорене обавезе. Нажалост, ова година није била повољна за дуван, а пратила су је и велика улагања. Иако је година била сушна, било је доста хладних дана, а посебно последњих неколико, када су забележене температуре испод нуле. Све то одразило се на приносе, који су и до 30 одсто нижи у односу на прошлу годину, а и квалитет дувана је због тога лошији, каже Дејанић.
Ретко који мештанин овог мачванског села памти мраз почетком октобра, а такви временски услови одразили су се на бербу дувана и значајно смањење прихода.
- Проиводњом дувана бавим се више од двадесет година. Никада се није догодило да првих дана октобра буде мразева. Овакви временски услови изненадили су све произвођаче и нанели огромну штету, истиче наш саговорник.
Ни ове године узгајивачи нису могли да рачунају на помоћ државе у виду субвенција.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa