Инфо

17. октобар 2013.17. окт 2013.
НЕКА ДРУГА ИТАЛИЈА

ОСТРВО У ОБЛАЦИМА

Трг Дуомо је централни и најстарији у Сиракузи. Окружен је палатама направљеним различитим стилом. На средини је велелепна катедрала. Звоник са њеног врха огласио се само једанпут. Угледах три човека у кафеу преко пута и неколико туриста на степеништу цркве. Шалони на ружичастој кући су спуштени, и на оној до ње, на бокасте балконе следеће, поређали се само голубови.
“Све су то владине зграде са канцеларијама“¦“, објашњава нам дон Вито док прелазимо аветињски празан трг.
“А службеници, где су они...?“
“Сиеста, сисеста прег А и ми се морамо освежити и напунити стомаке сицилијанском храном, сигуран сам да вам се свиђа наша кухиња“¦“, непрестано говори наш дон и журно пролази лавиринтом узаних пролаза. Избијамо на обалу и шеталиште са дрворедом и малим подијумима са неколико редова столица. Између стабала плави се море са јахтама, у плићаку се купају лабудови, миришу алге и тек скувана кафа“¦
Ресторан је пријатно расхлађен. Столови су постављени, јела изложена, испред сваког је назив.
“Уколико тражите само пиће ““ рачун ће одговарати ценовнику. Уколико ручате, на Сицилији се поред цене јела урачунава и ““ есцајг! Како не разумет哦 пасту ћете платити посебно а виљушку, нож ил“™ кашику, посебно!“
Паста, незаобилазна, увек присутна никад је није доста као главно јело или предјело ““ паста су резанци + машта! И шта год од тога испадне не може бити лоше. Дакле, пљосната, округла, дугачка или кратка, тврда или мека, танка као влас или као прст дебела преливена парадајзом, слатком павлаком, босиљком или “пармеђано“ - божанског је укуса. Уз њу можете узети и велику шницлу од сабљарке, (сицилијански деликатес) мушуле са белим луком, поховану сипу, зубатац или било шта од плодова медитеранских.) Ако ништа од тога нећете, а ви наручите гаспаћо ““ густи млевени парадајз са разним биљкама који освежава и прија на врућини. А, можда само моцарелу ““ парадајз са чувеним сицилијанским сиром. Ако ништа од тога не наручите никако немојте пропустити једну од три сицилијанска специјалитета: ликер од бадема и мандарине, као иње смрзнути гранати и чувени италијански сладолед ““ на сицилијански начин!

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa