Инфо

17. октобар 2013.17. окт 2013.
У МАНАСТИРУ У ДОБРИЋУ ПОЦЕРСКОМ

ПОМЕН ВОЈВОДИ И ОБНОВА СВЕТИЊЕ

У манастиру Светих апостола Петра и Павла у Добрићу Поцерском, протекле суботе, служен је парастос Милошу Поцерцу, чији су земни остаци премештени из гробнице поред храма у унутрашњост цркве. Помен је служио владика Лаврентије, а поред осталих званица, били су присутни Милош Милошевић, градоначелник Шапца и Немања Радојичић, директор Завода за заштиту споменика културе из Ваљева
Завод за заштиту споменика културе је, 2008. године, урадио пројекат за санацију цркве у Добрићу. Министарство културе и информисања је ове године за поменуте радове одобрило око три милиона динара. Тим поводом, крајем августа, урађена је есхумација земних остатака Милоша Поцерца, коме је служен помен, на Михољдан, у манастиру у Добрићу.
- Милош је једна од најзнаменитијих личности Мачве и Поцерине, славни јунак који је штитио свој народ од Турака. Ми смо данас имали прилику да му захвалимо за све што је учинио за своју Поцерину и Мачву и да поколењима скренемо пажњу да се уче на његовом витешком примеру, јунаштву и родољубљу. Мени, као владици, чини част што је живео и почива на истом подручју на коме и ја данас живим и радим. Његово име ми је, кад год малакшем, помагало. Сетим се како су он и јунаци попут њега жртвовали животе за добро народа и савлађивали све потешкоће у животу и тако добијем снагу да истрајем и ја, рекао је владика Лаврентије.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa